Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стената на Тръмп продължава да сее раздор – мексиканският президент отказа визитата си в САЩ

[post-views]
Стената на Тръмп продължава да сее раздор – мексиканският президент отказа визитата си в САЩ

MEXICO PREZIDENTМексико осъди намерението на САЩ да обложи с 20% входно мито всички мексикански стоки, влизащи в страната.  Външният министър Луис Видегарай заяви, че това е опит за изнудване, а допълнителното митническо облагане ще утежни ненужно американските потребители.
По-рано, президентът Енрике Пеня Нието отмени визитата си в САЩ и заяви,че Мексико не вярва в стени и няма да плаща за тях. Решението на държавния глава е пряк отговор на заплахите от страна на Доналд Тръмп, че ще откаже предвиденото посещение, докато Мексико не покаже необходимото уважение и не плати стената. Мексиканските власти определиха позицията на САЩ като неприемлива и неподлежаща на договаряне.

„Мисля, че нито ни уважават, нито ни дават нужното време. Решението за стената е архаична тема. Реакцията на нашия президент е единствената възможна.”

„Заради изказванията на господин Тръмп, желанието му да изгради стената и да ни извади от Договора за свободна търговия… считам, че е необходимо някой да му каже,че това не  е правилно.”

Администрацията на президента Тръмп предложи увеличението на вносните мита на мексиканските стоки, за да гарантира, че Мексико ще плати разходите за изграждането на граничната стена. Обещанието на Тръмп да спре незаконния миграционен поток беше сред ключовите обещания по време на предизборната му кампания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани