Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тереза Мей на посещение в САЩ: Договаряйте се с Путин, но внимателно

[post-views]
Тереза Мей на посещение в САЩ: Договаряйте се с Путин, но внимателно

TEREZA MEIБританският премиер Тереза Мей призова Доналд Тръмп да възобнови историческата „специална връзка” между Лондон и Вашингтон. Веднага след пристигането си в САЩ, Мей се изправи пред зимния конгрес на Републиканската партия във Филаделфия, където говори за бъдещето на двустранните отношения и посъветва президента да внимава с Русия.
В речта си пред републиканците Тереза Мей покани Доналд Тръмп да споделят отговорността на световното лидерство. Тя благодари и за оказаната ѝ чест, да е първият държавен ръководител, който се среща с него.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„За мен е чест и привилегия да застана пред вас днес във великия град Филаделфия, за да стиснем отново ръце и да поемем лидерството, да подновим специалната си връзка и да се ангажираме с отговорността да ръководим модерния свят. За мен е чест и привилегия да го направя сега, в зората на обновлението на САЩ.”

По отношение на Русия, Мей предупреди перзидента да внимава с руския си колега Владимир Путин.

„Що се отнася до Русия, както много други пъти, е добре да си припомним примера на президента Рейгън, който в преговорите с Михаил Горбачов винаги разчиташе на максимата „доверявай се, но проверявай”… по отношение на президента Путин, съветът ми е да се договаряте, но внимателно.”

Британският премиер подчерта важността на ново търговско споразумение. Тя отбеляза споделените ценности със страните от Европейския съюз, но и проипомни ползите от нов тип договорки:

„Най-важната институция е и винаги трябва да бъде националната държава. силните нации формират силни институции и градят основата на алиансите и международното сътрудничество, които са източник на стабилност в нашия свят.”

След броени часове Мей ще има възможността лично да убеди Тръмп в правотата си, а надеждността на новото търговско партньорство ще трябва да се доказва във времето.

Най-ново

Единична публикация

Избрани