Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тереза Мей на среща с Доналд Тръмп – обсъждат търговията и разузнаването

[post-views]
Доналд Тръмп предупреди Лондон: Сделката за Брекзит заплашва свободната ни търговия

TEREZA MEI TRUMPТереза Мей официално се превърна в първия държавен ръководител приет в Белия дом от президента Доналд Тръмп. В срещата на четири очи се обсъждат въпросите на разузнаването и сигурността, както и търговското сътрудничество. Мей се надява да възстанови англо-американските отношения и вече посъветва президента да внимава с Русия.
Експерти напомниха на Тереза Мей да не прекалява в стремежа си да възстанови „специалната връзка” между двете държави и да бъде внимателна, докато гради отношенията си с новия си дипломатически партньор.
Преди срещата си с Тръмп Мей повдигна въпроса за руско-американските отношения и предупреди президента да бъде внимателен в отношенията си с Москва.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Що се отнася до Русия, както много други пъти, е добре да си припомним примера на президента Рейгън, който в преговорите с Михаил Горбачов винаги разчиташе на максимата „доверявай се, но проверявай”… по отношение на президента Путин, съветът ми е да се договаряте, но внимателно.”

Търговските възможности след Брекзит, тясното сътрудничество и бъдещето на НАТО са сред водещите теми в разговора между президент и премиер

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Най-важната институция е и винаги трябва да бъде националната държава. Силните нации формират силни институции и градят основата на алиансите и международното сътрудничество, които са източник на стабилност в нашия свят.”

Въпреки че Великобритания не може да започне преговори по двустранни търговски сделки преди официалния „развод” с ЕС, президентът Тръмп заяви, че иска постигане на споразумение възможно най-скоро след това.

Най-ново

Единична публикация

Избрани