Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

24-а авиационна база – способности в екстремни условия

[post-views]
24-а авиационна база – способности в екстремни условия

9-24ta-helicopterИзминалата 2016-а беше една динамична година, изпълнена с много предизвикателства във всички направления от дейността на 24-а авиационна база. 
Основният акцент беше върху подготовката, което е видимо от резултатите в тази област, въпреки че и 2016-а беше поредната година на ограничения. Характерно за цялостната ни дейност бе, че личният състав работеше за изпълнение  на  задачите в условията на остър недостиг на финансови и материални средства, но въпреки това прояви активност при изпълнение на мисия 3 на Въоръжените сили, а именно –  принос към националната сигурност в мирно време. Така започна анализа си на резултатите от дейността  на 24-а авиационна база през учебната 2016 г. нейният командир бригаден генерал Димитър Иванов. На него присъства командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.
Приоритет в 
летателната подготовка
продължи бригаден генерал Иванов  бе изграждането на способности за провеждане на операции от въздуха за поддържане и осигуряване действията на въоръжените сили, други ведомства и организации с акцентиране върху подготовката за стоварване на диверсионно- разузнавателни групи. И още –  търсене и спасяване, транспортиране на външен товар за активно и ефективно участие в коалиционни и национални операции по управление на кризи, поддържане подготовката на екипажите, носещи дежурство за аварийно спасително осигуряване и екипажите от модул „Среден транспортен самолет”. А също така – усъвършенстване на тактическата подготовка и повишаване на степента за класна специалност.
Планът за летателна подготовка е бил изпълнен почти на 100 процента. На тази база с притежаваните и придобити способности през миналата година екипажите поддържат квалификация „Готов за бойна мисия” във всички видове условия, съгласно стандартизационните документи на НАТО. 

9-24ta-baza-genera
Бригаден генерал Димитър Иванов
За първи път
в историята на авиобазата са били проведени опознавателни и тренировъчни скокове от вертолет AS 532 „Кугар”, с ръчно разтваряне на раницата на парашута. В края на 2016 г. е бил приет и въведен в експлоатация след капитално-възстановителен ремонт в ТЕРЕМ – „Летец” ЕООД вертолет Ми-17 с регистрационен знак 417. Проведените щабни тренировки, национални и международни учения и подготовки са допринесли за повишаване на подготовката на личния състав за работа в динамична и многонационална среда. 
Ежемесечно в щаба на авиобазата и авиогрупата се изготвяха планове за дейността на формированията, а на тяхната основа – планове за подготовка на ескадрилите.
Щабовете участваха активно в планирането и провеждането през учебната 2016 г. на компютърно подпомагано КЩУ, множество международни учения и летателно-тактически учения на вертолетните авиоескадрили.  Проведеното летателно тактическо учение с авиоескадрили през юни с пребазиране на личен състав, въоръжение и техника, заемане на позиции и изпълнение на задачи при полеви условия, бе 
уникално по рода си
предвид обема на мероприятията по планирането, подготовката и провеждането му. Демонстрираните способности от участващия личен състав и постигнатите цели надхвърлиха очакванията на командването на авиобазата, като на практика доказаха, че в екстремни условия военнослужещите се справят с на пръв поглед нерешими проблеми, отбеляза командирът на 24-а авиобаза.  
Проведената през юни разделна щабна тренировка с офицери от щабовете на ескадрили, началници на отделения и служби е затвърдила знанията за работа в съответствие с регламентиращите документи на ВВСи те са отработили на теория проблемните въпроси от анализа на проведеното през месеца летателно-тактическо учение. Единната щабна тренировка през септември  с оперативните групи на командирите и щабовете на формированията от състава на авиобазата е показала добра подготовка и взаимодействие при планиране участието на формированията на авиобазата в  съвместни операции с Министерството на вътрешните работи на територията на България по междуведомствен план за действие при извънредна ситуация, вследствие на увеличен миграционен натиск, се казва още в анализа.
Ефективността на подготовката на офицерите от авиобазата в условия на ограничени материални и финансови ресурси се е доказала с участието на личен състав и техника в множеството национални и международни учения. Основните от тях са съвместните българско-американски подготовки „Тракийски орел 2016”, „Тракийска звезда 2016” и „Тракийски гръм 2016”, ротационната подготовка в Хохенфелс  (Германия), ученията „Ответен удар-16” за сертифициране на моторизирана пехотна батальонна група и Inflexible courage-16 за сертифициране на тактическа група за Специални операции, летателно-тактическото учение на тактическо авиационно формирование, демонстративните полети за наблюдение, търсене и спасяване и медицинска евакуация на ГКПП „Кулата”, международната летателна тренировка на С-27J Balkan Spartan. 
Авиобазата е провеждала също съвместни тренировки със звеното за медицинска евакуация към ВМА и е осигурявала парашутни скокове за нуждите на ВВС, СВ, ВМФ и НВУ. Проведената през юни разделна щабна тренировка с офицери от щабовете на ескадрили, началници на отделения и служби е затвърдила знанията за работа в съответствие с регламентиращите документи на ВВС.
За организиране и осигуряване изпълнението на задачи по оказване помощ на населението, държавните структури и обществените организации на територията на България в авиобазата се е работило по поддържането на „План за оказване помощ на населението при бедствия (2012)”,  Екипажи и формирования от авиобазата са изпълнили задачи като гасене на пожари, полети за авиомедицинска евакуация, за превоз на медицински екипи и за търсене и спасяване на туристи.
Заключението в анализа на бригаден генерал Димитър Иванов е, че всички постигнати цели са осъществени благодарение на гъвкавото планиране и оптималното използване на наличния авиационен ресурс.

Основни задачи за 2017 г.

Vertolet-Mi-24* Поддържане и повишаване нивото на летателната и методическата подготовка на командно-инструкторския състав и летателните екипажи.
* Усъвършенстване на съществуващите и разработване на нови тактики, техники и процедури за възложените мисии. 
* Въвеждане в експлоатация на съвременни технически устройства за планиране и обективен контрол на летателната дейност.
* Поддържане на високо ниво на безопасност на полетите, чрез подобряване на качеството на превантивната дейност, постоянен контрол и управление на риска при провеждане на летателната дейност.
* Поддържане и повишаване подготовката на състава за носене на оперативното и бойното дежурството.
* Подготвяне и поддържане на сили за провеждане на аварийно-спасителни и издирвателни операции над суша и море и за изпълнение на задачи по оказване помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

Изводи

* Летателната подготовка в 24-а авиобаза се води съобразно с разполагаемия ресурс на авиационната техника и ГСМ и при висока степен на безопасност, в резултат на което авиобазата разполага с подготвени летци в различните видове условия, подготвени за бойни действия и участие в национални и международни учения.
* Независимо от изпитваните затруднения, специалните задачи, поставяни пред авиобазата, се изпълняваха успешно. Подготовката на част от летателния състав за гасене на пожари, стрелба по земна цел, външен товар и по-висок клас се повиши.
* Включването на нови командири на екипажи и бордни инженери при участие в национални и съвместни учения и при изпълнение на специални задачи способства за осъществяването на приемственост в авиобазата.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани