Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Румъния продължават протестите срещу плановете на правителството за масова амнистия

[post-views]

romania-310827-810x0

Пореден протест в Румъния срещу предложението на правителството да даде амнистия на хиляди престъпници. „При демокрация престъпниците са в затвора”, скандираха повече от 50 хиляди румънци само в столицата Букурещ, а демонстрации имаше и в други градове на странта.
Повече от 60 хиляди души излязоха на протести в цяла Румъния срещу решенията за амнистия на хиляди престъпници и декриминализация на корупцията, подготвяни от кабинета на министър-председателя Сорин Гриндяну. Гражданите недоволстват и че правителството взима решения с извънредни декрети, вместо по надлежния парламентарен ред. Според протестиращите тази злоупотреба с власт връща борбата срещу корупцията крачка назад.

„Притеснява ни  липсата на прозрачност, както и текстът на закона. Промените в Накзателния кодекс не бива да се правят така, с декрети.”

Президентът Клаус Йоханис, който лично се включи в протестите миналата седмица, подкрепи обществените критики и призова за произвеждане на референдум относно промените на Наказателния кодекс, за да не бъде компрометиран постигнатият напредък.
Правителственият проект предвижда амнистия за повече от 2 700 затворници, излежаващи присъди под 5 години за дребни престъпления и декриминализира злоупотребата с власт и корупцията, ако щетата е по-малка от 44 хил. евро.


 

Най-ново

Виж още

Избрани