Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Народът срещу Тръмп заради ограничаване достъпа на мюсюлмани в САЩ

[post-views]
Битката за Белия дом – бунт срещу системата

TRUMP

Трите президентски заповеди за ограничаване на достъпа на чужденци в САЩ действат с пълна сила, въпреки хаоса по най-големите летища в страната и продължаващите вече втори ден протести. Това заявиха от Белия дом, а Доналд Тръмп беше категоричен, че налагането на временна забрана за влизане в страната на граждани от 7 мюсюлмански държави е „огромен успех”.

Издадените от Доналд Тръмп изпълнителни заповеди замразяват цялата американска бежанска програма за най-малко 3 месеца. От администрацията му посочиха, че ограничението може да обхване още държави. Президентът подчерта, че визи ще се издават отново след като бъдат взети необходимите мерки за сигурност. Той беше категоричен, че забраната не е насочена „срещу мюсюлманите”, а е в интерес на страната, която „има нужда от силни граници и ефективни ограничения”.


Решението предизвика невиждан хаос по най-големите летища в САЩ. Стотици пътници са блокирани, а много други не успяха да се качат на полети до САЩ от други държави. Масовите протести в цялата страна продължават.

„Дойдох днес, за да изпратя съобщение на Тръмп и неговата администрация. Ние не искаме забрана, нито пък стена. Не искаме фашистки Съединени щати.”

Успелите да преминат граничния контрол пътници бяха посрещнати с аплодисменти във Вашингтон. Граничните и митнически власти вече срещнаха известни затруднения с изпълнението на издадените заповеди, след като 16 главни прокурори обявиха решенията на президента за противоконституционни. Съдебната битка на федералните съдии успя да парализира част от изпълнението им.

Най-ново

Единична публикация

Избрани