Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Петиция на британците срещу визита на американския президент

[post-views]

trymp

Повече от 1 милион и 600 хиляди подписа събра петициата срещу Доналд Тръмп във Великобритания. Гражданите на Острова се обявиха срещу бъдещо посещение на американския президент в отговор на наложеното от него вето на достъпа на мюсюлмани в САЩ. Остава отворен въпросът ще влезе ли петицията за разглеждане в парламента. Такова е задължително за всяко гражданско искане, получило повече от 100 хиляди подписа.
Петицията се разпространява лавинообразно чрез интернет-приложение на Парламента, с аргумент, че президентът Тръмп би могъл „да обиди кралицата”. Стотици хора протестираха пред „Даунинг стрийт” 10 срещу издадената изпълнителна заповед.


Кейт Алън – директор Амнести Интернешънъл – Великобритания:

„Това е забрана на мюсюлманите да влизат в Америка, това е забрана срещу бежанците… Събрали сме се на „Даунинг стрийт” 10, защото искаме Тереза Мей да изясни на президента Тръмп, че имаме специална връзка и да използва тази връзка, за да му каже, че трябва да спре.”

Премиерът Тереза Мей неколкократно заяви, че ще се бори за запазването и развитието на „специалните отношения” между Лондон и Вашингтон. Тя потвърди позицията си и по време на посещение в Дъблин.
Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Отправих на президента Тръмп неофициална покана за държавно посещение тук във Великобритания и поканата остава.”

Миналата седмица Мей се превърна в първия държавен ръководител, приет от Доналд Тръмп в Белия дом. Тогава тя върна жеста с покана за неофициално посещение в Лондон. Последната дума има кралица Елизабет II, която единствена може да отправя покани за официални държавни визити в страната.

Най-ново

Виж още

Избрани