Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И Австрия забранява носенето на бурките

[post-views]
И Австрия забранява носенето на бурките

burki

Австрийското правителство планира да въведе забрана за носенето на бурки. Решението е част от новите мерки за подобряване на сигурността.  
Мерките са част от мащабния правителствен план за реформи, договорен от коалиционните партньори в австрийското правителството – дясноцентриската Народна Партия и социалдемократите, които в миналото на няколко пъти блокираха въвеждането на подобна забрана. Австрийският канцлер Кристиян Керн не скри, че има задръжки около предложената забрана за носенето на бурки:

„ Ние приехме забраната за носенето на забрадки, които покриват лицето. Това решение го взехме трудно. То обаче си има своите плюсове и минуси. Все пак е необходимо коалиционното правителство да води единен курс на действие.”

За външния министър Себастиан Курц, представител на Народната партия, е било крайно време да се въведе подобна забрана. Във видео обръщение качено в Туитър той заяви:

„Забрадки, като Бурката и Никаба, които закриват лицето са контра-продуктивни за общество. Дори възнамеряваме да забраним и разпространението на Корана от Салафитите.”

Управляващата коалиция се надява с реформите да постигне две неща. Едното е да даде нов тласък на коалицията, която често е определяна като неефективна, а от друга – да противодейства на все по-бързо набиращата популярност крайно дясна Партия на свободата, чийто кандидат за малко да спечели президентските избори.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани