Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Противоречиш на Тръмп – „уволнен си!”

[post-views]
Противоречиш на Тръмп – „уволнен си!”

sallyy

Противоречиш на Доналд Тръмп – „Уволнен си!” Американският президентът освободи изпълняващата длъжността министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ Сали Йейтс. Часове по-рано тя отаказа да прилага заповедта за ограничаване на имиграцията. Заменилият я на поста Дейна Бънтей заяви, че незабавно ще сведе президентския указ за изпълнение.
Новият и.д. министър на правосъдието на САЩ Дейна Бънтей ще заема поста докато Сенатът не одобри предложения  от Доналд Тръмп за титуряр  Джеф Сешънс.
Доналд Тръмп обвини Сали Йейтс в измяна, заради отказа ѝ да приведе в действие „заповед, чиято цел е да защити американските граждани”. Тя беше уволнена, след като открито отхвърли волята на президента. В отворено писмо тя посочи, че не е убедена в законността на ограниченията и нареди на подопечните си юристи да не спазват в съда наложеното вето. Демократите, от своя страна, бурно аплодираха непреклонната позиция на Йейтс.

Ричард Блументал – сенатор от Демократическата партия:

„Искам да поздравя Сали Йейтс за заетата от нея позиция, основана на морални и нормативни принципи и издържана в най-високата традиция на Министерството на правосъдието. Тя заяви, че подобни заповеди не могат да се защитават, че върховенството на закона и морала са по-важни от една импулсиивна разпоредба на управник, който очевидно не разбира законите.”

Масовите протести срещу ветото на Тръмп продължават в цялата страна. В Кълъмбъс, столицата на щата Охайо стотици протестиращи блокираха движението, а полицията използва лютив спрей, за да ги разпръсне.
Президентската администрация се опита да редуцира напрежението. Говорителят на Белия дом заяви, че повечето американци подкрепят президента.

Шон Спайсър – говорител на Белия дом:

„Вижте, да дойдеш в тази страна все още е привилегия, ние сме най-великата държава в света. Да дойдеш в САЩ е привилегия, а не право. Наш дълг е, както и цел на президента, да гарантира, че всеки, който идва, идва с мир.”

Решението на Доналд Тръмп наложи 120-дневна забрана за влизане в страната на бежанци от Сирия, както и 90-дневно вето на достъпа на всички граждани от Ирак, Сирия, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен. Основният аргумент на президента е, че мерките са необходими, за да гарантират сигурността на САЩ и да предпазят страната от терористични атаки.

Най-ново

Единична публикация

Избрани