Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската армия разчиства незаконни селища

[post-views]
Израелската армия разчиства незаконни селища

izrelСблъсъци между специални сили и заселници, след като израелската армия започна освобождаването на най-голямото незаконно селище на Западния бряг – Амона. Според местните медии, няколко души са ранени, има и арестувани. Същевременно Тел Авив обяви плановете си за строеж на нови 3 хиляди жилища за еврейските заселници в Западния бряг.
Израелските власти отдавна се опитват да спрат незаконното заселване на окупирания от 1967 г. Западен бряг. Амона е най-голямото от повече от 100 незаконни селища на Западния бряг. То е построено на частна палестинска земя, а стотици военни и полицаи започнаха принудителна евкуация на населениетп. Ултиматумът за освобождаване на жилищата е 48 часа, а срокът за разрушаване на селището изтича след седмица.
Същевременно израелските власти съобщиха, започват изграждането на 3 хил. нови жилища за еврейските заселници по Западния бряг. Те са в допълнение на други 2500, чийто строеж беше одобрен миналата седмица. Това е третото подобно съобщение за последните 10 дни, откакто Доналд Тръмп дойде на власт. Новият президент на САЩ заяви, че ще бъде по-благосклонен към подобни проекти от предшественика си Барак Обама.
В края на миналата година Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, според която Израел трябва да преустанови изграждането на селища в окупираните палестински територии, с аргумента, че подобни дейности са заплаха за мира. Доналд Тръмп, който беше сред противниците на подобна инициатива, ще обсъди въпроса лично с израелския премиер, по време на предстоящото посещение на Бенямин Нетаняху в Белия дом.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани