Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обвиняват двама от кандидатите за президент на Франция в присвояване на публични средства

[post-views]
Обвиняват двама от кандидатите за президент на Франция в присвояване на публични средства

french_elections

Обвинения във финансови злоупотреби поставиха своя отпечатък върху кандидатпрезидентската кампания във Франция. Имената на двама от основните претенденти за Елисейския дворец – Франсоа Фийон и Марин Льо Пен бяха замесени в шумни скандали за отклоняване и присвояване на публични средства. Междувременно платформата Уикилийкс пусна хиляди документи, свързани с двамата кандидати. Предстои да бъде установено има ли съществени доказателства.
Френската прокуратура проверява кандидата на десницата Франсоа Фийон и съпругата му Пенелоп за неправомерно присвоени държавни пари. В медиите се появи информация, че г-жа Фийон е получила повече от 800 хиляди евро възнаграждение, заемайки, според изданието две фиктивни длъжности, еднината от които асистент на съпруга си. Лидерът на републиканците заяви, че това е фарс, който само засилва решимостта му в битката.

Франсоа Фийон – кандидат за президент на Франция:

„Уверен съм и съм спокоен. Чакам края на разследването, но не мисля, че в историята на Петата република сме били свидетели на подобна ситуация.”

Медиите твърдят, че двете деца на кандидата също са се облагодетелствали от политическото положение на баща си. Полицейското разследване по случая продължава, офисът на Фийон беше претърсен щателно.
Крайнодесният кандидат Марин Льо Пен също беше замесена във финансов скандал. В полунощ изтече срокът, в който тя трябваше да възстанови повече от 300 хиляди евро, надвзети от Европарламента. Според обвинението вместо да плаща на сътрудниците си като евродепутат, тя е отклонила парите към централата на „Националния фронт” в Париж. Льо Пен твърди, че не е виновна, но механизмът на Европейския парламент постановява удържане на дължимото. Припомняме, че бащата на канидата, Жан-Мари Льо Пен, вече имаше подобни проблеми със същата институция и дължимата сума беше принудително възстановена от заплатата му.

Най-ново

Единична публикация

Избрани