Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново протести в Румъния – Правителство все пак декриминализира корупцията

[post-views]
Отново протести в Румъния – Правителство все пак декриминализира корупцията

protest rumania

Отново масови протести в Румъния. Хиляди излязоха по улиците на Букурещ, след като социалистическо правителство изненадващо одобри спорните промени в Наказателния кодекс със спешен указ. Според новите правила злоупотребата с власт, когато става въпрос за суми под 44 хиляди евро, няма да е наказуема.
Над 10 хиляди души протестираха в Букурещ. Големи демонстрации се проведоха и други градове на северна ни съседка. С лозунги „предатели” и „крадци”, хората настояват за оставка на правителството, което с действията си иска да спъне борбата срещу корупцията. За редица прокурори в Румъния, включително и топ обвинителя Лаура Кьовеши, с промените реално се обезсмисля борбата срещу корупцията.

Лаура Кьовеши –  главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията:

„Този извънреден указ ще се отрази най-вече на борбата срещу корупцията. В общо линии, с приемането на този промени, борбата срещу корупция буквално се обезсмисля.”

Промените в Наказателния кодекс предвиждат и амнистия на над 2500 души, които излежат присъда от под пет години затвор
Спешният указ, който не подлежи на санкция от парламента, беше приет фона на течащите дела за злоупотреба с власт срещу редица високопоставени политици. В това  число и срещу лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани