Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новият първи дипломат на САЩ Рекс Тилерсън положи клетва като държавен секретар

[post-views]
Новият първи дипломат на САЩ Рекс Тилерсън положи клетва като държавен секретар

reks tДългоочакваното назначение вече е факт. Рекс Тилерсън положи клетва като държавен сектар на САЩ. След оспорвано гласуване, Сенатът одобри кандидатурата му на бившия петролен магнат.
Кандидатурата на бившия директор на „Ексън Мобил” Рекс Тилерсън предизвика бурни дебати в Сената, а номинацията му в крайна сметка беше одобрена от всичките 52-ма сенатори на републиканците, подкрепени от 4-ма демократи. Останалите 43-ма демократи – членове на Сената бяха категорично против. С полагането на клетва, бившият петролен магнат застана начело на американската дипломация, превръщайки се в 69-я държавен секретар.
Рекс Тилерсън – държавен секретар на САЩ:

„Както служа на този президент, така и винаги ще съм в услуга и ще защитавам интересите на всички американски граждани. Отново, благодаря Ви, господин президент, за изключителната възможност.

С богат опит в преговорите и постигането на международни споразумения, от днес Тилерсън е натоварен с множество задачи. Особен интерес за обществото представляват отношенията с Русия и Китай, където новият първи дипломат е имал дълготрайни бизнес-интереси. Преодоляването на последиците от имиграционното вето на Тръмп е открито предизвикателство към дипломатическите умения и на най-добрите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани