Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестите в Румъния доведоха до първата оставка в правителството

[post-views]
Протестите в Румъния доведоха до първата оставка в правителството

rrrМасовите антиправителствените протести в Румъния доведоха до първата оставка в правителството на Социалдемократическата партия. Министърът на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану обяви, че се оттегля от поста си.
Румънската столица Букурещ е свидетел на най-мащабните масови протести от 1989г, довели до свалянето на комунистическия режим. Между 150 и 200 хиляди души се събраха пред сградата на правителство. Хората са  недоволни от приетите със спешен указ спорните промени в наказателния кодекс, които реално декриминализират корупцията
Министърът на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану обяви решението си в профила си във фейсбук. Там той написа, че възнамерява да подаде оставка, защото не иска да обяснява след време на детето си, че е бил страхливец, като се е подкрепил нещо, в което не вярва.
Много хора виждат в набързо приетите промени в наказателния кодекс опит от страна на правителството да декриминализира група корупционни престъпления в полза на политици, кметове, както и лидера на управляващата Социалдемократическа партия.
Междувременно опозицията внесе пърия си вот на доверие към кабинета на Сорин Гриндяну, а ЕК предупреди, че има готовност да спре еврофондовете на страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани