Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разрастват се масовите протести в Румъния

[post-views]
Разрастват се  масовите протести в Румъния

prОбщественото недоволство срещу управляващите в Румъния се разраства. Над 150 хиляди души протестираха в Букурещ срещу правителството. Освен в столицата протести имаше  и в другите големи градове.
Демонстрациите в Румъния се определят като най-мащабните от 1989г, довели до падането на комунистическия режим. Румънците излязоха на улицата, след като социалистическото правителство прие със спешен указ спорни промени в наказателния кодекс, с които реално декриминализира корупцията.
Лушън Миндрута – журналист:

„Това е невероятна демонстрация на разочарованието тези хора, защото се чувстват измамени. Те бяха предадени от правителството. Социалистическото правителство дойде на власт само преди месец и за този месец успяха да изкара над 100 хиляди души, което е повече от предишните протести срещу тях.”

Според промените, политик злоупотребил с власт, няма да бъде подвеждан под съдебна отговорност, ако е нанесъл щети на държавата под 44 хиляди евро. Най-големият печеливш от промените в наказателния кодекс е лидерът на Социалдемократите Ливиу Драгня, който е разследван за злоупотреба с власт, с което нанесъл щети на държавата за 24 хиляди евро. Продължаващите от дни демонстрации в Румъния като цяло минават мирно. При последния протест се стигна до сблъсъци между полицията и по думите на медиите, футболни хулигани, включили се демонстрациите.
На фона на недоволството на улицата управляващите са категорични, че промените има за цел да облекчат системата на затворите в страната.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани