Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал в окото на (пред)изборната буря

[post-views]
Генерал в окото на (пред)изборната буря

4-gerdji-babyЗа изборите ще отговаря силов вицепремиер, заяви служебният премиер Огнян Герджиков на първата си пресконференция в Министерския съвет. И така потвърди, че ключов пост в основната задача на служебния кабинет-да подготви и проведе парламентарните избори, заема вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев. Това потвърждава и разпределянето на ресорите на четиримата вицепремиери. Министър Янев наблюдава министерствата на правосъдието, на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той ще контролира и работата на държавните агенции „Национална сигурност“, „Технически операции“, „Архиви“, „Държавен резерв и военновременни запаси“, както и Държавната агенция за бежанците, Държавната комисия по сигурността на информацията и Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност. Всъщност под неговото ръководство се съсредоточава работата на всички министерства, свързани пряко с подготовката на предсрочните избори, с изключение на МВнР, което е под контрола на премиера. 
При откриването на първото заседание премиерът Герджиков заяви приоритетите пред служебния кабинет – добра организация на изборите, спиране на търговията с гласове, анализ на наследството на Борисов и подготовката на председателството на ЕС от началото на 2018 г. Сред задачите на кабинета обаче беше включена и съдебната реформа, въпреки ограничените правомощия и липсата на действащо НС. Премиерът очаква от Министерството на правосъдието да излезе с предложение по препоръките на ЕК. 
Първото заседание на служебния кабинет се състоя в понеделник. То остана и единственото, тъй като редовното в сряда беше отложено заради двете седмици, които премиерът даде на министрите си да подготвят докладите от ревизията на наследеното от кабинета на Бойко Борисов. Премиерът е поискал и анализ за подготовката на българското европредседателството и доклад за усвояването на еврофондовете в новия програмен период. Всъщност, единствен финансовият министър Кирил Ананиев прави плавен преход в министерския си кабинет и е наясно със състоянието на ресора.
На извънредното си заседание кабинетът е приел проект на Решение за подготовка и произвеждането на изборите и решенията, свързани с преразпределение на функциите заради променената си структура. Министърът на финансите Кирил Ананиев обяви, че приетата от МС план-сметка за разходите за подготовката и провеждането на изборите възлиза на 29 млн. 905 хил.лв. Към 30 юни всички министерства и ведомства, участвали в произвеждането на изборите ще направят и своя отчет. На въпрос дали имат финансов буфер за закупуване на машини за гласуване във всичките 12 340 секции, министър Ананиев отговори, че са готови да променят план-сметката.
Проф. Герджиков ще представи пред обществото доклада за усвояването на оперативните програми. Той ще създаде Изборен борд, тъй като е твърдо решен да противодейства на „уродливата практика за търговия с гласове“. А от правосъдното министерство очаква да излезе с предложение по препоръките на ЕК в последния й доклад.
Премиерът Герджиков обеща след 2 седмици да отнесе към правоохранителните органи всички доказателства за корупционни практики в министерствата. Но към това ще се подхожда внимателно, за да не стане „покрай сухото да изгори и мокрото“. Министрите ще са обаче особено внимателни към пуснатите от няколко ведомства обществени поръчки в последните дни, въпреки че премиерът в оставка Борисов е наредил още преди Нова година да не се правят търгове до края на мандата.
mo-qnevПо отношение на изборите проф. Герджиков заяви, че ще бъде впрегнат мощен екип, който да може да следи всички паразитни и вредни явления. 
Самият премиер пряко ще координира дейността на Външно министерство, на финансите, на държавните агенции „Разузнаване“, „Електронно управление“ и Държавната агенция за българите в чужбина. Нова е позицията на вицепремиера по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 Деница Златева. Тя ще е национален координатор за подготовката и провеждането му и до 10 февруари премиерът очаква доклад за състоянието на подготовката. И тя, и вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова, ще бъдат без портфейл. Новите членове в Националния съвет за тристранно сътрудничество са вицепремиерът Илко Семерджиев и министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. Премиерът Герджиков защити тезата, че служебното правителство е експертно и професионално.

Най-ново

Единична публикация

Избрани