Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Градим позитивна среда за сигурност

[post-views]
Градим позитивна среда за сигурност

6 7-eftimov-snimka-allОбсъдихме въпроси, свързани с морската осведоменост, графика и възможните начини за взаимодействие с постоянните военноморски групи на НАТО и бъдещото участие на военноморски офицери в командната структура на НАТО, като всички тези въпроси и възможната роля на Алианса бяха дискутирани в рамките на избягване на ескалация в района и създаване на позитивна среда за сигурност. Това заяви изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов след срещата си с гостуващия у нас вицеадмирал Клайв Джонстън, който е командващ на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) в Нортууд, Великобритания и съветник по военноморските въпроси на Алианса.
„Разговорите, които проведохме бяха богати и задълбочени, България, която е наш приятел е много важна. Изобщо този вид приятелства са важни, защото моретата и океаните ни обединяват. Те са не само морски пътища, но подслоняват и различни видове особено важна инфраструктура – тръбопроводи, кабели и т. н.”, заяви гостът. Считам, че за НАТО морето и военноморската област са индикатор за увереност, за самочувствие и власт, допълни той.
„Алиансът винаги е бил отбранителен съюз, който подкрепя съюзниците. Като съюзници нашите държави са си дали думата да се защитават един друг, да защитават суверенитета на всяка държава–членка. За мен лично ВМС на България, командването на ВМС на България е от изключително фундаментална важност”, изтъкна вицеадмирал Джонстън.
Той посочи, че България оказва изключително голямо съдействие и поддръжка на постоянните военноморски групи на НАТО като предоставя кораби, персонал и съдействие във всички области. „Искам да благодаря за съдействието, което България оказва на операцията „Sea Guardian”, която придобива все по-голямо и по-сериозно значение. България допринася с персонал, с участие и в бъдеще ще продължим да разчитаме на нейния принос. Ще продължим да надграждаме нашата съвместна дейност. Изключително съм впечатлен от нашата съвместна работа през последните две години”, каза гостът.
6-7-eftimov-podarakТой подари на вицеадмирал Ефтимов постер със снимки от участия на български военни кораби в учения и операции на НАТО. Това е доказателство за високата оценка, която кмандирът на военноморското командване на НАТО дава за българското участие, ще търсим нови начини, методи и пътища, за да разширим нашето участие във военноморската дейност на НАТО, заяви в отговор и. д. началникът на отбраната.
„Визитата на адмирал Джонстън даде отлична възможност да обсъдим въпросите на регионалната сигурност не само в региона и прилежащите зони, а така също и да обсъдим ролята на НАТО за гарантиране на националния интерес на страните-членки и за суверенитета им. Както адмирал Джонстън сподели и се съгласи, критерият за успех на военноморското командване на НАТО е степента на удовлетвореност на страните-членки”, посочи вцеадмирал Ефтимов. България като страна-членка участва и формира военноморските политики, директиви и указания на Алианса, допълни той.                      

Най-ново

Единична публикация

Избрани