Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ефективна отбрана в рамките на НАТО и ЕС

[post-views]

9-vmsОсобено внимание при подготовката на военните формирования от Военноморските сили през 2016 г. беше обърнато на осигуряване ефективното функциониране на системата за отбрана в контекста на политиката, провеждана от НАТО и ЕС. Това беше отчетено по време на състоялия се в командването на ВМС във Варна годишен анализ на подготовката във флота през миналата учебна година.
Присъстваха и.д. началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Никола Каранов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, началниците на отдели и сектори от командването на ВМС и командирите на военни формирования, съобщиха от ВМС.
В анализа беше посочено, че основните усилия в подготовката на флота през 2016 г. бяха насочени към провеждане на подготовка на щабовете и формированията за поддържане на изградените и придобиване на нови способности, с отчитане на ресурсните възможности, както и за изпълнение на задачите, в съответствие с мисиите на Въоръжените сили. Във фокуса на работата през годината беше развитието на отбранителните способности на ВМС, поддържането на постоянна бойна и мобилизационна готовност, отработването на задачите при разрешаване на 
кризи от невоенен характер и ликвидиране на последствията от бедствия, борбата с асиметричните заплахи, осигуряването на морските комуникации, борбата с подводниците, минното оръжие, подводните диверсионни сили и средства, и диверсионните разузнавателни групи, възстановяването на боеспособността на силите, както и участието в операцията по поддръжка на органите на МВР за охрана на държавната граница.
През учебната 2016 г. ВМС проведоха и участваха в няколко международни и национални учения с международно участие. От 14 януари до 27 февруари базов миночистач „Шквал” се включи във Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО (SNMCMG 2) и изпълняваше съвместни действия за обследване на морски райони за безопасно корабоплаване в Егейско, Йонийско и Черно море. От 22 до 27 февруари базов миночистач „Шквал” съвместно с Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО участва в българо-румънското военноморско учение „Посейдон 2016”, което се проведе в акваторията на Черно море. От 13 до 30 април се проведе съвместната българо-американска подготовка между формированието за специални операции на българските ВМС и формирование от силите за специални операции на ВМС на САЩ.
vmsПрез май се състояха тактическите учения на корабните дивизиони. От 6 до 10 юни се проведе тактическото учение на Военноморска база – ВМС. От 10 до 27 юли специалните сили на флота участваха в учението „Тракийско лято 2016”.
От 8 до 17 юли се проведе национално военноморско учение „Бриз 2016”, отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО, на което беше сертифицирана фрегата „Верни” съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL. За качеството на планиране и провеждане на учението говори както участието на всички страни-членки на НАТО в акваторията на Черно море, така и традиционното участие на сили и средства на страни-членки на Алианса извън Черноморския басейн, като САЩ, Италия, Гърция, а тази година и от ВМС на Полша. Постоянните военноморски сили на НАТО (SNF) също включват учение „БРИЗ” в годишните си планове, като през последните години участват с две групи – с една корабна и с една противоминна, което е един отличен атестат за качеството на учението, беше посочено в анализа.
От 18 до 21 юли корвета „Бодри” участва в противоподводното учение на ВМС на Румъния с международно участие – Sea Shield 2016. В щаба на учението участва и офицер от българските ВМС.
През август отново специалните сили участваха в съвместна подготовка BLACK SEA ROTATIONAL FORCE с колеги от Алианса. От 27 октомври до 5 декември фрегата „Верни” взе участие в операцията по морска сигурност на НАТО  „SEA GUARDIAN”, която се провежда в Средиземно море.
Операцията има за цел осветяване на обстановката в Средиземно море, противодействие на тероризма и нарастване на усилията на Алианса в този изключително важен за международната сигурност регион. По време на операцията, групата за проверка на кораби от фрегата „Верни” премина подготовка в цeнтъра на НАТО (NATO MARITIME INTERDICTION OPERATION TRAINING CENTRE – NMIOTC) в Суда. В хода на операцията „Верни” взе участие в противоподводното учение на ВМС на Турция „MAVI BALINA 2016”, което значително допринесе за поддържането на противоподводната подготовка на кораба.
Същевременно от 25 ноември до 4 декември базов миночистач „Прибой” участва в ежегодното противоминно учение на турските ВМС „NUSRET”. Учението бе много добра възможност за провеждането на поредното сертифициране на кораба като част от силите, които нашите ВМС ежегодно декларират за НАТО. Сертифицацията се проведе от български екип, който плава на борда и е съгласно изискванията на Алианса.
Щабни офицери бяха включени в органите за управление на операциите на ЕС „ATALANTA” и „EUNAVFORMED/Op SOPHIA” и състава на Постоянните военноморски корабни групи на НАТО (SNMG). 
Офицери от флота се включиха в украинско-американското военноморско учение „SEA BREEZE 2016” от 18 до 31 юли. Кораби участваха и в учения от типа “PASSEX” с кораби от ВМС на НАТО, посещаващи България и при прехода им към пристанища на страни-членки на НАТО.
Част от задачите на ВМС по мисия трета – „Принос към националната сигурност в мирно време” са да подпомагат и съдействат на другите ведомства в борбата с организираната престъпност, трафика на наркотици, хора и оръжия в националните морски пространства, чрез осъществяване на контрол на режима на корабоплаването в тях. Разработени бяха и се утвърдиха поддържащи планове за участие на военни формирования от Българската армия (в частност – ВМС) в  съвместни действия с МВР за изпълнение на допълнителни задачи при масово навлизане на чужденци на българска територия.
С цел организиране и координиране на тези действия на ниво ВМС – Регионална дирекция „Гранична полиция” – Бургас при засилен миграционен натиск в морските пространства на България, бе изготвен и утвърден „Предварителен ситуационен план за съвместни действия на ВМС и РД „Гранична полиция” – Бургас при усилване охраната на държавната морска граница”.
На проведената съвместна тренировка на сили и средства от ВМС и РД „Гранична полиция” – Бургас в акваторията на Бургаския залив на 10 април беше демонстрирано извършването на съвместни действия по залегналите в плановете процедури за недопускане на нелегално проникване на мигранти в териториалното море.
6-vms-korabiВМС продължават да оказват помощ на населението при бедствията, аварии и да опазват чистотата на морските фарватери от мини и боеприпаси. През 2016 г. корабните и брегови формирования от ВМС проведоха: тактическо учение на вмб-ВМС, 4 дивизионни тактически учения, тактическо учение на ОПСС-Бургас, 42 тактически учения на единичния кораб, 2 тактико-специални учения на бреговата опорна система за комуникационна и информационна поддръжка, 18 батальонни тактически /тактико-специални учения, летателно тактическо учение, 18 ротни тактически/тактико-специални учения. 
С нивото си на професионализация и подготовка, както и с високата оценка, която получиха на проведените учения, ВМС имат пълно основание да се гордеят с постигнатите резултати, стана ясно от анализа. 

Най-ново

Виж още

Избрани