Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова нощ на масиран артилерийски обстрел в Източна Украйна

[post-views]

pp

Подновените боевете в Източна Украйна не стихват. Украинското правителство съобщава за двама загинали, при артилерийски обстрел на бунтовниците в град Авдеевка. Подкрепяните от Москва сепаратисти от своя страна  съобщават за убити цивилни от украинската армия, в области под техен контрол  в района на Донецк.
С последните жертви броят на загиналите цивилни скочи на най-малко 15 души, съобщава Би Би Си. Расте и броят на пострадалите. Най-тежка е ситуацията в град Авдеека, където хиляди са без отопление, вода и електричество. Вече започна евакуация на населението. Враждуващите страни се обвиняват взаимно за подновеното насилие.
По данни на мирните наблюдатели в района за едно денонощие от подновяване на военни действия са регистрирали над 10 хиляди експлозии, което само по себе си е рекорд.
 При първата си изява новият американски посланик в ООН Ники Халей, обвини Русия, че продължава да подклажда насилието.
Ники Хейли – посланик на САЩ в ООН:

„Искаме по-добри отношения с Русия, въпреки това бедственото положение в Източна Украйна изисква ясно и твърдо осъждане на руските действия. Внезапното увеличаване на боевете в Източна Украйна хиляди оставиха капан хиляди цивилни, като в същото време унижават жизненоважна инфраструктура. Кризата се разраства и вече заплаша хиляди други. Това ескалиране на насилието трябва да спре.”

Острото изказване на американски посланик по отношение на Русия, е изненада, след като новата администрация в Белия дом открито иска да подобри отношенията си с Кремъл, както и симпатиите на президента Доналд Тръмп към руския му колега Владимир Путин.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани