Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Окървавиха протеста в Румъния

[post-views]
Окървавиха протеста в Румъния

21-RUMYNIQПротестите в Румъния бяха окървавени, след като в нощта срещу четвъртък имаше сблъсъци между протестиращи и жандармерията, съобщиха медии. 
Над 250 000 човека излязоха на протест в цялата страна, а между 130 000 и 150 000 са били пред сградата на правителството в Букурещ. Протести е имало и в най-малко 46 други градове в страната. 
Леки наранявания са получили четирима полицаи и двама демонстранти, съобщи онлайн изданието Europe Balkan Latest News, позовавайки се на доклад от румънската полиция. Арестувани са били 22 протестиращи и са били иззети редица запалителни бомби. Според други информации арестувани са близо 100 души. 
Сблъсъците възникнали, когато малка група от спортни фенове, намиращи се в центъра на иначе мирния протест в Букурещ, са започнали да обстрелват полицията с бомбички, камъни и бутилки. Румънските медии твърдят, че феновете са на отборите „Рапид” и „Динамо”. Според медиите  агитките са се присъединили към протеста след приключен хандбален мач. Органите на реда са отвърнали със сълзотворен газ. 
Общественото недоволство не стихва вече пети ден. Мащабните протести – най-големите според оценки от 1989 г. насам, избухнаха след като румънското правителство обяви промени в наказателния кодекс, предвиждащи спиране на наказателното преследване на политици, обвинени за кражба на по-малко от 44 хил. евро. Мотивите на кабинета са, че затворите са пълни. Мярката предвижда и освобождаване на криминално проявени с присъди под пет години. 
Румънската опозиция обяви, че ще иска вот на недоверие на заради спорното постановление. Въпреки мощните протести кабинетът одобри промените в наказателното производство. Спорният момент не мина без турбуленции. В четвъртък сутринта румънският министър на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану обяви, че подава оставка, защото така му диктува съвестта. Президентът на Клаус Йоханис обяви, че е сезирал Конституционния съд във връзка с извънреден указ на правителството, съобщи Ройтерс. 
Европейската комисия призова правителството на балканската страна да не отстъпва в борбата срещу корупцията, съобщи АФП. ЕК заплаши, че може да спре средствата от еврофондовете за Румъния заради предприетото от държавата законодателство в областта на корупцията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани