Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

полковник о.р. Диян Валянов: Порционът може да нарасне с 30 лв.

[post-views]
полковник о.р. Диян Валянов: Порционът може да  нарасне с 30 лв.


Реалното, което може да се направи при служебното правителство е увеличението на порциона, което ще засегне всички – и цивилни служители, и военнослужещи. Това каза пред журналисти и. д. директор на дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната Диян Валянов. Преди дни се навършиха три години от 

възстановяването на дирекцията

 Валянов съобщи, че отделът „Политика по доходите” в момента изготвя анализ какъв ресурс е необходим, за да се увеличи порционът, като се изравни с този в МВР. По думите му във вътрешното министерство порционът е 120 лв., а в армията е 90 лв. Разчетите показват, че са необходими около 13 млн. лв., допълни той. Според него увеличението на порциона не води до никакви други разходи, защото тази сума не се облага с данъци и върху нея не се начисляват осигуровки.

Валянов каза, че тази година на всички цивилни служители по трудови правоотношения са им повишени заплатите с 40 лв., тъй като са били най-ниски в системата. Един цивилен инженер е взимал по-малко от един войник. Стигнало се дотам минималната работна заплата (МРЗ) в страната, която вече е 460 лв., да настига основните заплати на цивилните служители. 

Затова дирекцията подготвила съответната заповед, тя била подписана и от януари заплатите на тази категория служители били повишени с 40 лв. „Синдикатите искаха увеличението да е по-голямо, но нямаше пари.

За увеличението на тези заплати бяха необходими 9 и половина милиона лева. От Министерството на финансите 

дадоха само 5 милиона

и разликата е за сметка на резерви на МО”, заяви Валянов.

Що се отнася до заплатите на военнослужещите е извършено увеличение на коефициента за офицерите, като за най-ниската длъжност той се повиши от 2,2 на 2,3. Това не повлия на заплатите, защото лейтенантът при нас има коефициент 2,4, тоест – над споменатото ниво, обясни Валянов.

Другият начин за увеличение на военните заплати е чрез нарастване на базата. Тя обаче обхваща всички структури от система за сигурност и отбрана. „Тоест, ако искаме да увеличим базата, която е 380 лева, на 460 лв., колкото е МРЗ, трябва да се пусне постановление, с което да се увеличат базите на всички останали от сектора „Сигурност” – МВР, НРС, служителите от затворите, НСО и т. н., както е по закона”, каза Валянов.
По думите му, разчетите сочат, че за увеличение на войнишките заплати са необходими 100 млн. лв., а МО няма тези пари. Според Валянов, проблемът със заплащането на бойците е, че разликата между възнагражденията на отделните категории (примерно редник първи, втори, трети клас – б. р.) 

в някои случаи е само лев

Така хората нямат стимул да се развиват. Подготвили сме предложение да има поне 15-20 лева разлика, поясни Валянов.

10-voenni uraaТой напомни, че освен заплащането, военнослужещите, които работят при специфични условия, в които има риск за здравето и живота им, получават допълнителни суми, в някои случаи – по 300-400 лв. Най-много допълнителни пари взимат пилотите, следват водолазите, техниците на самолетите и на корабите, когато плават. „Независимо, че имат и порцион, всички, които работят при специфични условия, получават и безплатна храна по време на учения, на наряди. Във военно-почивните домове също ползват сериозни отстъпки, както военнослужещите, така и цивилните служители”, допълни Валянов.

Той посочи, че остават в сила т. нар. ДРД-та – щатовете от допълнителното разписание на длъжностите. Няма проблем и с изплащането на 20-те заплати на военнослужещите при пенсионирането им, за които в МО е заложен прогнозен ресурс. Същевременно благотворен ефект за пресичане на вълната от рапорти за напускане на армията има дадената възможност военнослужещите, придобили пенсионни права, да продължат да служат в строя, получавайки едновременно и заплата, и пенсия.

 

В дирекцията няма неизпълнени задачи 

Можем да кажем, че дирекцията няма неизпълнена задача за миналата година, изтъкна Диян Валянов. По думите му това говори за капацитета и възможностите на експертите, които работят в „Социална политика”.

Един от отделите в дирекцията е „Военни паметници и военнопатриотично възпитание”. Чрез него през миналата година са отделени 60 000 лв. за поддържане на българските военните паметници у нас и в Македония, Сърбия, Румъния, Унгария, Хърватия. 

Дирекцията организира пътувания и поклонения на официални делегации пред български военни паметници в чужбина. Това са много тежки задачи, които дирекцията с чест изпълни, горд съм с нашите хора, че успяха достойно да представят България, заяви Валянов. През 2017 г. за опазване на военните паметници са предвидени 80 000 лв., което е увеличение с 20 000 лв.

По думите на Валянов, дирекцията е направила постъпки да се постави паметна плоча на връх Каймакчалан. В момента е в ход дипломатическата процедура и чрез МВнР се очаква решение от македонска страна. Когато получим разрешение, ще сложим пак плочата, посочи Валянов. Дори имало предложение от Гърция българският паметник да се постави на нейната територия на върха, в случай, че от Скопие получим отказ.

Що се отнася до военнопатриотичното възпитание, което също е отговорност на дирекцията, основно се набляга на работата с военнопатриотичните съюзи. Всяка година те заявяват какви събития ще организират и според възможностите на МО дирекцията ги подпомага. През тази година за дейността им са отделени 120 000 лв. 

Отдел „Военни паметници и военнопатриотично възпитание” отговаря и за наградната система в МО. С определените средства се закупуват чрез търгове всичките наградни знаци, ордени, медали. Дирекцията извършва  и съгласуването на всяко предложение за награда.

Предизвикателство е обаче изпълнението на друга задача на „Социална политика” – методическото ръководство на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. Срещаме трудности, тъй като нямаме експерт с подходящо образование в тази област, заяви Валянов.

От тази година на дирекцията е възложена още една допълнителна задача – равнопоставеността на жените в армията. „Тя е осигурена с човек. Подполковник Невяна Митева (председател на УС на Сдружението на жените-военнослужещи” – б. р.) вече е  член на нашата дирекция и отговаря за тази дейност. Никакви проблеми нямаме”, сподели Валянов.

 

Заплащането не е водещо

Лично за мен не е водещо заплащането, коментира Валянов въпроса как службата в армията да стане по-привлекателна и атрактивна за младите хора. „Например заплащанео на служителите в затворите е по-лошо. Но там няма толкова сериозни проблеми, както в армията. Заплащането на военнослужещите и заплащането в МВР е съизмеримо в момента.

Коефициентът е един и същ, базата е една и съща. Има малки разминавания при тях, малко по-високи заплати. Но при нас с тези 15 процента за работа при специфични условия, ние ги изравняваме, дори ги изпреварваме в някои случаи. И както виждате – в МВР няма текучество, както е в армията”, обясни Валянов.10-voennen sys zname

„Моето мнение е, че се отнеха много социални придобивки на военнослужещите. Примерно те нямат в момента право да закупуват жилище от фонда на МО. А преди, идвайки човек да служи в София или в някой голям град, знаеше, че като прослужи 10 години, примерно, ще получи ведомствено жилище от фонда на МО. Фондът на МО е почти празен и тези компенсаторни суми, които се получават за заплащане на квартири не са достатъчен стимул”, поясни той.

Валянов оценява като грешка намаляването на пределната възраст за служба на войниците на 46 години. „За мен беше по-нормалното, примерно, от 50 да ги направят 52-53 г. и да остане 1 или 2 г. до пенсия”, посочи Валянов. По думите му други демотивиращи фактори са намаляването на мисиите, старата и трудна за поддръжка техника, както и все още лошите условия на труд в някои поделения.

„Заплатите също имат някакво влияние, защото не са вдигани от доста време. Говореше се, че армията ще се съкрати, но за сметка на това ще се вдигнат заплатите. Не се получи точно така. Падна и доверието на обществото в армията. Професията стана непрестижна. За разлика от преди, когато беше съвсем престижно да си офицер или сержант в аримята”, изтъкна Валянов.
 

 

Подпомогнати са 1790 души

10-veteraniПрез изминалата година отдел „Социални дейности” е подпомогнал 1790 човека, каза Диян Валянов. Той е и председател на комисията по материално подпомагане в МО, в която са включени също представители на трите вида Въоръжени сили и лекар от ВМА. Комисията се събира всеки месец и разглежда всяка молба за помощ. Там, където има диагнози, се използва експертното мнение на лекаря.

През 2016 г. са подпомогнати 871 военноинвалиди, 72 пенсионирани военнослужещи, 177 кадрови военнослужещи, 77 цивилни служители, 11 ветерани и 440 военнопострадали лица. Общият размер на отпуснатите помощи на тези хора е 672 000 лв.

Освен това с по 300 лв. за Коледа са подпомогнати 47 деца на военнослужещи, загинали при изпълнение на служебните задължения. Общата сума е 14 100 лв. Също за Коледа бяха подпомогнати 1391 военноинвалиди с трайно намалена работоспособност над 90 процента, заяви Валянов. За целта са били отделени 97 000 лв. Така общата сума за подпомагане е достигнала 783 000 лв.

А какви са основните причини за подпомагане на военнослужещите? В 90 на сто от случаите става дума за лошо здравословно състояние, каза Валянов. „Повечето от тези хора или техните деца имат някакви изключително тежки заболявания. Ние можем да ги подпмогнем с до 2000 лв., а за тези тежки заболявания са нужни много повече пари. Такива са възможностите ни, според приетия специален правилник – до 2000 лв. Повече – министърът може да подпомага. Примерно, ако се наложи лечение на военнослужещ в чужбина, той може да каже и 100 000 лв. да се дадат”, поясни Валянов. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани