Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спокойствието на Европа зависи от българските граници

[post-views]
Спокойствието на Европа зависи от българските граници

3-radev-randomЕвропейската комисия разбира и приема желанието на България сама да определи кога да бъде направен изборът за определянето на нов български представител в ЕК. Това стана ясно от съвместния брифинг на българския държавен глава Румен Радев и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.
 „Пред нас има различни опции. Или служебното правителство да назначи този комисар с всички последствия върху изборната кампания или да изчакаме и вече избраното ново правителство да вземе това решение. Благодаря на господин Юнкер за проявеното пълно разбиране и готовност да се изчака“, заяви президентът Радев.
 „Напълно разбирам желанието на България да вземе решение да предложи своя представител в Европейската комисия, след провеждането на следващите парламентарни избори“, заяви Жан-Клод Юнкер. Не сме обсъждали конкретни имена, единственото ми предложение беше за този пост да бъде номинирана жена, добави Жан-Клод Юнкер.
 Председателят на ЕК приветства положените от България усилия и постигнатия огромен напредък по Механизма за сътрудничество и проверка и потвърди очакването си той да отпадне до края на мандата на настоящата Европейска комисия.
Сигурността на европейските граждани започва от гарантирането на сигурността на външните граници на България, заяви държавният глава Румен Радев на пресконференцията с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Президентът Радев изрази увереност, че в партньорство с европейските институции въпросът за общата европейска сигурност ще намери своето успешно и трайно решение.
 „Миграцията е предизвикателство за целия Европейски съюз, а не само за отделните национални държави“, заяви Антонио Таяни, който изрази пълната подкрепа на Европейския парламент за предприетите от страната ни мерки за справяне с миграционния натиск и предоставянето на закрила на бежанците. 
 Антонио Таяни потвърди и позицията на ЕП, че България отговаря на всички изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. „Това решение обаче трябва да бъде взето с консенсус и от държавите-членки“, добави председателят на ЕП.
3-prezident-tuskМиграционната криза, гарантирането на сигурността на европейските граждани и перспективите за увеличаване на икономическия растеж в ЕС са били водещите акценти по време на срещата на президента Румен Радев с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел. „Поставихме въпроса за сигурността на нашите външни граници във всички аспекти. Имаме пълното разбиране за проблемите, пред които сме изправени и очакваме още по-голяма помощ“, подчерта президентът Радев пред журналисти след края на срещата. Солидарността в ЕС е фактор, когато външните граници са защитени с усилията на всички, категоричен беше държавният глава. Президентът призова за ревизия на Дъблинското споразумение, което заплашва да превърне държавите от периферията на ЕС в буферна зона за влизащите в Европа мигранти. Според държавния глава силата на Европейския съюз е в предвиждането и управлението на кризите, а не в тяхното потушаване и подчерта, че страната ни подкрепя изработването на общ план, който да бъде приложен в случай на рязко нарастване на миграционния натиск към България. „Трябва да бъдем сигурни, че нашата граница ще бъде защитена достатъчно добре. Сравнете нашите полицаи с какво оборудване разполагат, с това на хората от Фронтекс. Разликата е огромна и трябва да изравним условията“, подчерта Румен Радев. Доналд Туск е изразил подкрепата си за предприетите от българските институции мерки за засилване на охраната на външните граници на съюза, както и очакване страната ни да посочи областите, в които се нуждае от допълнителна подкрепа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани