Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестите в Румъния – половин милион недоволни от правителството

[post-views]
Протестите в Румъния – половин милион недоволни от правителството

RUMUNIAМасовите протести в Румъния продължават. Недоволството срещу правителството се разраства. Според данните на властите в последните демонстрации са участвали над половин милион души.
Под натискът на улицата управляващите обявиха, че отменят спешния указ за промени в наказателния кодекс, с които реално се декриминализира корупцията. Това не означа, че правителството на румънският премиер Сорин Гриндяну се отказва от промените, а ще ги внесе за гласуване в парламента, където се радва на пълно мнозинство. Така протестите срещу спешния указ, вече реално прерастват в искането на оставка на правителството.

„Вече не става дума за указа. Става дума за начина, по който се прави политика. Сериозно, уморихме се от добре познатите стари неща. Събрахме се тук заедно, не да променяме правителство, а за хората, а не за тази малка група от хора, които приемат закони единствено в тяхна полза.”

„Опитват се да избегнат закона. По мое мнение, за това става въпрос, защото те не искат да разговарят с хората. Те не искат диалог с тях.”

В общи линии с декрета, изкарал хората на улицата, политици злоупотребили с власт за сума под 44 хиляди евро няма да им се търси наказателна отговорност.
Правителството продължава да настоява, че единствената цел на промените и да облекчи системата на затворите в страна, които са пренаселени.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани