Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Амнести интернешъл: Режимът в Сирия с масови екзекуции чрез обесване

[post-views]
Амнести интернешъл: Режимът в Сирия с масови екзекуции чрез обесване

61087025

Правозащитната организация Аменсти Интернешънъл отправи тежки обвинения срещу режима в Сирия. За последните няколко години в един от военните затворите край  Дамаск са екзекутирани, чрез обесване, над 13 хиляди души, се казва в доклад на организацията.
Докладът на „Амнести интернешънъл”  е озаглавен „Кланица на хора: обесвания и масово унищожение в затвора Сайдная”. В него пише, че седмично в периода 2011 и 2015 г. групи, наброяващи между 20 и 50 затворници, са били изправяни пред съдебни процеси по бързата процедура. Задържаните, предимно цивилни, смятани за опоненти на режима, първо са били бити, измъчвани, след което обесвани посред нощ. Телата им били погребвани в масови гробове край сирийската столица, без да бъдат информирани семействата им.

Лин Маалоф – заместник-директор на „Амнести интернешънъл”:

„Всяка седмица, обикновено в понеделник и сряда, група затворници между 20 и 50 човека, са извеждани от килиите им, като им е било казано, че ще бъдат преместени в цивилен затвор. Вместо това те местени в друга сграда в същия комплекс, където са обесвани.

Докладът е изготвен на база разкази на очевидци  и обхваща единствено периода между 2011 и 2015. 
Сред интервюираните хора има бивши надзиратели, затворници и представилите от управата военния затвор „Сайдная”
Документът излиза точна една година след този на ООН, в който беше посочено, че в Сирия е широко разпространена практиката за масовото задържане и екзекутиране на хора.
Режимът на президентът Башар Ал Асад отхвърля обвиненията, които според международното закони граничат с военни престъпления.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани