Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестите в Румъния – правителството в опит да тушира напрежение

[post-views]
Протестите в Румъния – правителството в опит да тушира напрежение

Romanian government withdraws disputed pardon ordinance during an urgency sessionПротестите в Румъния продължават. Хиляди се събраха за седма поредна нощ в Букурещ, с искането за оставката на правителството. Румънският премиер Сорин Гриндяну в опит да успокои ситуация намекна, че може да освободи министъра на правосъдието Флорин Йордаке – автор на спорния указ за амнистията на някои корупционни престъпления.
Протестите в Румъния продължават независимо, че правителството обяви, че ще отмени спорния указ, който реално узаконява някои корупционни практики. Хората вече настояват за оставката на правителството. Опозиционните партии в парламента вече внесоха вот на недоверие към кабинета, като гласуването е насрочено за сряда. Междувременно стана ясно, че лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа е посъветвал министър председателят Сорин Гриндяну да уволни правосъдния министър Флорин Йордаке, който е автор на указа. Пред журналисти румънският премиер заяви:
Сорин Гриндяну – министър-председател на Румъния

„ Ще изчакам да минат два дни. В единия да обсъдим бюджета, а в другият, за да мине вота на недоверие към правителството, защото е съвсем нормално Йордаке да участва в разговорите. След като мине вотът в парламента в сряда вечерта или най-късно в  четвъртък ще взема крайното решение.”

На своя ред правосъдния министър  Флорин Йордаке посочи, че за да бъде отменен указа, първо трябва да влезе в сила в съответствие с решението на Конституционни съд. Висшата съдебна инстанция ако реши, че указа е противоконституционен, румънския парламент ще трябва да гласува по неговата отменя.
Освен антиправителствени протести около 2000 души се събраха пред сградата на президента в подкрепа на управляващите.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани