Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Размисли за Дясното

[post-views]
Размисли за Дясното

MANDADJIEVДясното в България се възроди. Или поне така смятат създателите му от Нова република – надпартийното обединение, което е с амбицията да замени онова СДС от 90-те, събудило толкова надежди и впоследствие разочаровало толкова хора. Очевидна е амбицията за рестарт на дясното, което би трябвало за пореден път да ни изведе на автентичния европейски път. Новото дясно обаче ще се бори с дясното на ГЕРБ, като се обяви за негова категорична алтернатива. От друга страна пък партията на Бойко Борисов също е с претенции да изразява интересите на десните избиратели. И трябва да признаем, че има основание, защото е член на Европейската народна партия, която обединява именно десните партии в Европа.
Появи се и още едно дясно – новата партия „Да България“ на бившия правосъден министър Христо Иванов. Засега всички тези формирования са разделени, без да е ясно какво ще се случи 2 месеца преди изборите. Всъщност разнобоят в тази част на политическото пространство не е нещо ново за България. През годините се нагледахме на десни политически проекти, които не направиха нищо друго освен да отблъснат избирателя.
Истината е, че за разлика от левите, десните в България много често се разделят, защото не могат да се разберат кой е по-десен. Реформаторският блок направи опит да обедини всички под една шапка, но изведнъж заваляха обвинения, че той е в джоба на Борисов, който му дърпа конците. Разпадът беше логичен. В този ред на мисли е трудно да се повярва, че вдясно може да има обединение с участието на основните играчи – Бойко Борисов, Радан Кънев и Христо Иванов. Реформаторски блок 2 засега остава мираж.
И тук е най-големият проблем на дясното. Избирателят му става все по-объркан и не може да реши кой ще бъде неговият представител във властта. Объркването обаче не му пречи да реши, че най-вероятно няма да гласува за нито един от горепосочените. По точно, че изобщо няма да гласува.
Така стигаме до парадокса, че колкото повече десни проекти се появяват, толкова по-малко са кандидатите да пуснат дясна бюлетина. И може би за оправдание един от видните десни – Трайчо Трайков – заяви преди време, че в България вече няма ляво и дясно, а горе и долу. В смисъл, че трябвало да се оправи държавата, за да живеят хората по-добре. Е, то и ние това откога го искаме.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found