Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румънският президент с остра критика към правителството

[post-views]

prРумънският президент Клаус Йоханис отправи остра критика към правителството за приетия декрет за корупцията, довел до масови протести в страната. Демонстрации в северна ни съседка продължават, независимо, че управляващите се отказаха от промените в наказателния кодекс.
Изказването на румънския президент Клаус Йоханис предизвика вълнения в парламента. По време на изказването му, депутатите от управляващата Социалдемократическа партия, напуснаха залата.
От трибуната на парламента Йоханис отрече да иска да свали правителството, но не спести острата си критика към управляващите:

„Румъния се нуждае от силно правителство, което да работи прозрачно, което да ръководи предсказуемо, през деня, а не под прикритието на нощта. Правителство, което да приема закони за румънците, а не за група политици с проблеми.”

Йоханис се обяви против провеждането на предсрочни избори, като посочи, че в напрегнатите времена, Румъния трябва да остане гарант на сигурност и стабилността в района.
Снощи пред сградата на правителството в Букрещ отново имаше протест. Около 25 хиляди души поискаха оставката на правителството, за разлика от уикенда, когато в демонстрации надхвърлиха половин милион души.
Продължаващите близо седмица протести принудиха управляващите да се откажат от приетите със спешен указ промени в наказателния кодекс, които реално декриминизират определи корупционни практики
Освен анти-правителствени протести около 2000 души се събраха пред сградата на президента в подкрепа на управляващите.

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани