Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литва посрещна подкрепленията на НАТО

[post-views]
Литва купува 200 бронирани машини от САЩ

LITVA NATO

В Литва пристигна един от четирите контингента на НАТО, които трябва да подсилят отбранителните способности на Алианса в Източна Европа. Президентът на страната Далия Грибаускайте определи разполагането на натовските сили, като ясното послание за колективната отбрана на Алианса в Прибалтийския регион.
Контингентът от 1000 германски военнослужещи е резултат от решенията взети на срещата на Върха на НАТО във Варшава миналото лято за подсилването на източния фланг на Алианса. Мярката е част от твърдия отговор на НАТО след анексирането на Крим от Русия и подкрепата на Москва за про-руските бунтовници в Източна Украйна.

Далия Грибаускайте – президент на Литва:

„Литва никога не била домакин на толкова мащабни и интегрирани и съюзнически сили. Това изпраща ясен и много важно съобщение към всички. НАТО остава силна и обединена.”

Германският военен министър Урсула Фон Дер Лайен допълни:

„Днес се събрахме, като партньори от НАТО за да потвърдим нашия твърд ангажимент за бъдещето на Литва. Литва никога повече няма да е сама.”

Според приетия във Варшава договор НАТО трябва да разположи общо 4 мултинацинални контингентаот по 1000 души в Латвия, Литва и Естония и в Полша. Разгръщането на се смята за най-голямото струване на части по границата с Русия от края на студената война.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани