Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румънското правителство оцеля след първия си вот на недоверие

[post-views]
Румънското правителство оцеля след първия си вот на недоверие

Image_6044432_126Румънското правителство оцеля след първият вот на недоверие в парламента. Той беше внесен от опозицията, след като управляващите приеха и след това отмениха спорен указ, който декриминализира определени корупционни престъпления.
Депутатите и сенаторите от управляващата коалиция на Социалдемократическата партия и техния партньор Алианс на либералите и демократите, както и от Демократичния съюз на унгарците в Румъния се въздържаха от гласуване.
Така вотът на недоверие беше отхвърлен със 161 гласа „за“ от необходимите му 233.
Независимо, че правителството се отказа от спорния указ за промени в наказателния кодекс, протестите в страната продължават.
През изминалата нощ около пет хиляди души се събраха на площад Виктория в столицата Будапеща с искането на оставката на правителството, за разлика от уикенда когато близо половин милион души протестираха в цялата страна, което реално принуди воденото от Социалдемократическата партия правителство да се откаже от промените в наказателния кодекс.
В опит да тушира общественото недоволство премиерът Сорин Гриндяну намекна, че може да поиска оставка на министъра на правосъдието, сочен за идеолог на спорния указ.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани