Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският парламент одобри проектозакона за Брекзит

[post-views]
Британският парламент одобри проектозакона за Брекзит

брекзитДолната камара на британския парламент одобри проектозакона, който оторизира правителството да започне преговори с ЕС за напускане на блока. В подкрепа на документа гласуваха 492 депутати. Против се обявиха 122.
Документът бе одобрен след тридневни дебати, в които депутати, привърженици на оставането в ЕС, безуспешно се опитаха да внесат в него поправки, даващи на парламента по-голяма роля в процеса на „развода“ с Евросъюза.
Сега законопроектът отива в камарата на лордовете, която има пълномощия само да отложи разглеждането на законопроекта, но не и да го провали. Очаква се лордовете да започнат обсъждането му около 20 февруари.
И все пак ако горната камара реши да внесе поправки в документа, той пак ще се върне в долната камара, за да бъдат гласувани. Това ще продължи докато и двете камари не постигнат окончателно съгласие.
Британското правителство иска цялата парламентарна процедура да приключи до началото на март. Това ще позволи на премиера Тереза Мей да изпълни намерението си да задвижи процедурата по активирането на чл. 50 от Лисабонския договор на 31 март.
Законопроектът е кратък и се състои само от 133 думи, като с него правителството се ангажира, като завърши преговорите с Брюксел, депутатите да гласуват по подготвения текст за развода с Брюксел.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани