Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредната масова чистка в Турция – правителството уволнява 4400 държавни служители

[post-views]
Поредната масова чистка в Турция – правителството уволнява 4400 държавни служители

af0d850cbf7fc7629c47b3403c47c43a

Нова масова чистка в Турция. Властите уволниха 4400 държани служители, заподозрени във връзки с организаторите на неуспешния военен преврат в страната миналото лято.
Сред уволнените има офицери от полицията, учители и над 330 университетски преподаватели. Те са заподозрени във връзки с организацията на мюсюлмански духовник Фетулах Гюлен, когото Анкара смята за главен организатор на юлския опит за преврат.
 Гюселен Адкакли – университетски преподавател

„Правителството се опитва да сложи край на свободата на свободното изразяване, демокрацията, както и на всички хора, които се опитват да защитят мира в университетите. Най-големият проблем е, че си позволихме да критикуване анти-деморкратични действия и прякото нарушаване на човешките правова от страна на правителството.”

Освен за връзки с организацията на Ферулах Гюлен турското правителството започна да уволнява и служители, които по един или друг начин критикуват военната операция на Анкара срещу кюрдите, коментират западните медии. Властите оправдаха поредната масова чистка със заплахи за националната сигурност. С последните уволнения броят на уволнените или временно отстранените от длъжност наближава 130 хиляди души.

                                                                                          

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани