Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Военна следа“ сред 14-те нови областни управители

[post-views]
„Военна следа“ сред 14-те нови областни управители

Кабинетът прекроява план-сметката за вота, международният пресцентър – отново в БТА


KABINETНа редовното си заседание в сряда МС назначи 14 нови областни управители и освободи досегашните. Такива рокади премиерът проф. Огнян Герджиков обеща да се случат при съмнения в безпристрастността на управителите при организация на вота. Заради постъпили сигнали промени станаха в Благоевград, Варна, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Силистра, София-област и София-град, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол и Велико Търново. Беше заявено, че „там, където има съмнение, че този процес може да протече точно по начина, по който правителството е заложило да протече – честно и безпристрастно, са направени промени“.  
В Благоевград постът ще заеме Валери Сарандев, завършил Висшия институт на МВР, магистър по „Право“ от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Последната заемана от него длъжност е заместник-кмет на община Гоце Делчев.
Военни поемат областните управи
във Варна, Велико Търново и Кърджали. Обастен управител във Варна става Тодор Йотов, завършил ВВМУ „Никола Вапцаров“, където по-късно е ръководил офис „Международна дейност“. В периода 2008-2012 г. той е военното ни аташе в Полша, Литва, Латвия и Естония. А областен управител на Велико Търново вече е Николай Йоцов, завършил ВВАУ в Шумен и ВА в Киев. Той притежава магистърска степен по стопанско управление от ВВУ „В. Левски”, където е преподавал. В последните години е работил като експерт в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. Постът в област Кърджали ще бъде зает от Начо Ковачев, който е бил заместник- областен управител на Кърджали от 2001 г. до 2009 г. И той е завършил ВВАУ в Шумен, както и ВА „Г. С. Раковски“ в София.
Областен управител на Враца става Момчил Младенов. Завършил е Техническия университет в София. Бил е заместник кмет на община Враца в периода 2003-2007 г., а в момента е управител на БКС в града.
Областната управа в Кюстендил поема Йордан Татарски. Магистър е от Стопанската академия „Д. А. Ценов“. Има дългогодишен управленски опит в частния сектор, работил е и в МРРБ. Областната управа в Силистра оглавява Петко Добрев, заемал същия пост в периода 2001-2005 г. Има магистратура по история и география от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Бил е заместник- кмет в общините Алфатар и Дулово. 
Три жени стават областни управители
в София-област, област-София и Ловеч. София Торолова става областен управител на Софийска област. Тя е заемала поста заместник-областен управител от юли 2013 г. до декември 2014 г. В момента е административен директор в частно дружество. Завършила е магистратура по индустриален мениджмънт в МГУ „Св. Иван Рилски“ в София, магистър е и по автоматизация и информационно управляваща техника. А областен управител на област- София става Диана Тонова, била заместник-областен управител в периода юли 2013 – декември 2014 г. От декември 2015 г. е началник на отдел в столичния район „Витоша“. Магистър по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Новият областен управител на Ловеч е Пенка Николова. Магистър по регионално развитие и управление от СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е в община Ловеч, а през 2015 г. е заемала поста заместник- кмет по строителство, архитектура, градоустройство и екология.
Областната управа в Търговище оглавява Валери Симеонов, който е с дългогодишен стаж на различни позиции в администрацията на община Търговище. Той е икономист по промишлеността от ВИНС – Варна. Минко Ангелов става областен управител на Хасково. В периода януари 2012 г. – март 2014 г. е заместник-кмет на община Хасково, преди това е бил и общински съветник. Завършва ВИХВП в Пловдив с магистратура по автоматизация на производството в хранително-вкусовата промишленост. В Шумен областен управител става Валентин Александров. Той е магистър по педагогика от Шуменския университет, специализирал е публична администрация в УНСС. Бил е директор на ОДМВР – Шумен.Георги Чалъков е назначен за областен управител на Ямбол. Завършил е УНСС, от 2015 г. е заместник кмет на община „Тунджа”. 
След заседанието на медиите беше представена 
говорителката 
на кабинета 
Ирина Белчева

която прочете решенията, взети от МС. Нито един от министрите обаче, не слезе при журналистите. На самото заседание не са били коментирани очакваните уволнения в Агенция „Пътна инфраструктура“ във връзка с трагедията в тунел „Ечемишка“, при който загина жена заради паднала конструкция. 
Кабинетът е приел допълнение на постановление 31 на МС от т.г.за приемане на план-сметката за разходите по подготовката и провеждането на избори за народни представители. По предложение на зам.-министър председателя по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев с него се предвижда, съгласувано с ЦИК,  да се одобрят допълнителни разходи по бюджета на ЦИК за 2017 г. за покриване на цената по договори за обществената поръчка за машини за гласуване на вота. Конкретният размер на допълнителните разходи ще бъде определен до размера на сключения/те договор/и. Необходимите средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.
По предложение на външния министър Ради Найденов в постановлението за план-сметката ще бъде нанесена и корекция за прехвърляне на функциите по организиране на Международния пресцентър от МВнР към Българската телеграфна агенция. Такава практика е имало вече, а мотивът е изключителната ангажираност на МВнР с подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС. Средствата ще се прехвърлят съответно към БТА. 
Министерският съвет прие и тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните си предаванията по БНТ, БНР и техните регионални центрове в рамките на предизборната кампания. Тарифата е изготвена в съответствие с предложенията на ръководствата на двете обществени медии.
Предизборната кампания се отразява в програмите на БНТ и БНР под формата на клипове, диспути и други форми, договорени с представители на участниците в изборите по реда и условията, уредени в Изборния кодекс.
Кабинетът се е запознал с резултатите от проведени заседания на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси в Брюксел и на Съвета  „Правосъдие и вътрешни работи“ в Малта. Представени са били приоритетите на малтийското председателство в областта на икономическите и финансовите въпроси, насочени към работата по досиетата, свързани със Съюза на капиталовите пазари, банковия съюз и борбата с финансирането на тероризма. Във Валета (Малта) е обсъдено предложението за регламент за създаване на Служба на Европейския прокурор. Повечето от държавите-членки са подкрепили отнасянето на проекта до ЕС, за да се направи опит да се преодолее блокирането на досието.
Кабинетът е одобрил и Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца. Постоянният представител на България към ЕС ще подпише Споразумението за сътрудничество и развитието между ЕС и Афганистан.

Вицепремиерът по подготовката на председателството ни на Съвета на ЕС `2018 Деница Златева ще упражнява правата на държавата в „Националния дворец на културата-Конгресен център София“ ЕАД. Досега принципал на държавното дружество е бил вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика. Решението е част от структурните промени в кабинета, като основание за това се свързва с отговорностите на Деница Златева и с организиране на различни прояви, съпътстващи председателството ни, в НДК .
Освен това правителството определи трима нови членове на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) заради  промените в състава на кабинета. Новите членове са министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов и главният секретар на министерството на икономиката Владимир Туджаров.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани