Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Официална визита на президента Радев – Настояваме за бързо приемане в Шенген

[post-views]
Официална визита на президента Радев – Настояваме за бързо приемане в Шенген

3-stroi-prezident„Моето официално посещение тук, в Германия, е знак за изключителното значение на отношенията между нашите две страни. Германия е стратегически икономически и инвестиционен партньор на България.“ Това заяви държавният глава Румен Радев, който в понеделник бе на официално посещение във Федерална република Германия по покана на президента на страната Йоахим Гаук. В Берлин президентът Радев беше посрещнат с официална церемония в президентския дворец „Белвю“, където заедно с президента Гаук направиха преглед на Почетната рота на Бундесвера. 
По време на разговора между двамата президенти са били обменени идеи за повишаване на сигурността на европейските граждани. „Тази сигурност се базира на споделени отговорности и солидарност. България полага всички усилия на своята външна граница да защити европейските граждани и външната граница на ЕС. Разчитаме, обаче на още по-голяма европейска солидарност не само под формата на хора, техника и ресурси, а и като едно дългосрочно оперативно планиране за справяне с миграционната криза. Разчитаме на по-силна ангажираност и предсказуемост на всички държави от ЕС за подкрепа на България в случай на рязко нарастване на миграционната вълна, за подкрепа на скорошното ни членство в Шенген и за подкрепа на реадмисията на нелегални мигранти“, заяви държавният глава Румен Радев.
Президентът отбеляза, че  сме изпълнили всички технически изисквания за членството в Шенген и сме доказали, че защитаваме външните граници на Европа в съответствие с необходимите критерии. Той бе категоричен, че  няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до визовата информационна система и че липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани.
Президентът Йоахим Гаук  посочи, че е важно да се отчете колко активно България се ангажира в защитата на европейската външна граница. 
„Споделяме общи отговорности и ценности за постигането на силна, просперираща и сигурна обединена Европа. Предизвикателствата пред нас не са малко – въоръжени конфликти, тероризъм, миграционна вълна, глобализация, все по-силно ограничаване на наличните ресурси. В тази обстановка ние трябва да продължаваме активното си сътрудничество, което има
огромен потенциал особено в областта на икономиката и инвестициите“, посочи българският президент по време на съвместната пресконференция с германския си колега.
Президентът Гаук отбеляза, че в Германия и Европа се интересуват и от вътрешнополитическото предизвикателство, което България трябва да преодолее – борбата с корупцията. „Знаем, че от дълго време се работи и се надяваме скоро да има резултат“, посочи президентът Гаук. „Имаме твърдата решимост в България да обединим усилията на всички институции, на гражданското общество, на партиите, за една
ефективна борба с корупцията и престъпността, за създаване на ясни и прозрачни условия за бизнеса в България. Убеден съм, че това ще доведе до нови инвестиции от Германия, защото икономическата политика, която провежда България спомага за реализацията на успешни проекти във високите технологии и секторите с висока добавена стойност“, посочи българският държавният глава.
Програмата на посещението включва още срещи на президента Радев с председателя на Германо-българския форум Гернот Ерлер, а така също и с Негово Високопреосвещенство Антоний – Западно и Средноевропейски митрополит.

Най-ново

Единична публикация

Избрани