Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американски конгресмен иска подялба на Македония

[post-views]

us-macedonian-flagАмериканският конгресмен Дейна Рорабашър от републиканската партия се обяви за промяна на границите на Балканите и подялбата Република Македония.

„Създаването на македонска държава се провали и в момента съществуват всички условия тя да бъде поделена между нейните съседи, включително Косово и България”, заяви Рорабашър в интервю за албанската телевизия „Визион плюс” (VizionPlus).

„Според мен Македония не е държава. Съжалявам, но тя не е държава. При тях има толкова голямо разделение, че никога в бъдеще няма да могат да живеят заедно. 

Поради тази причина косоварите и албанците от Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, с която те смятат, че са свързани”, посочи конгресменът, който е писал речите на президента Рейгън.

„В Съединените американски щати съществува идеята, че трябва да се подкрепя Македония, защото някой преди 30 години е взел решение за подобна конфигурация след разпадането на Югославия, но това не означава, че тази идея е валидна и днес”, добави Рорабашър.

Министерството на външните работи на Македония веднага реагира, като поиска от американския Държавен департамент да изрази ясна позиция във връзка с изказването на Рорабашър.

Македония от началото на 2015 година се намира в тежка политическа криза, свързана с корупция, злоупотреба с власт, манипулация на избори и противопоставянето с албанското малцинство.
 

Най-ново

Виж още

Избрани