Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В очакване на големите награди

[post-views]
В очакване на големите награди

25 - SOFIA FILM FESTНа 9 март стартира 21-вото издание на София Филм Фест. Кинофестивалът с годините спечели признанието на световната кинообщност – акредитиран е от FIAPF и е в класацията на сп. „Variety” сред 50-те световни топ-фестивала. Пред екраните ще се срещнем с най-актуалните творби от световното и българското кино. Церемонията по награждаването е на 18 март. Фестът, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март. От 1 март ще започне „подгряването” с ретроспективи и други събития в Дома на киното.

Програмата съдържа повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия и над 20 късометражни филма. За 14-и път международно жури ще определи наградата Джеймисън за български късометражен филм. Отличието провокира много млади кинематографисти в България да представят свои филми. От 2003 г. носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова, Кольо Карамфилов, Антония Милчева, Тома Вашаров. 

Тази година в селекционната комисия влизат Кристина Грозева – режисьор, Иван Бърнев – актьор, Александър Станишев – оператор, Анастас Пунев – киноспециалист, Тома Вашаров – режисьор и носител на наградата JAMESON за 2015 година. 12 финалисти ще оцелеят от кандидатствалите над 60 филма. Наградата на стойност 6 000 евро ще бъде връчена на режисьора на филма-победител.

Международно жури определя и фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”. Той ще получи премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Сред конкурсните филма са:

•„Безбог” („Godless”, 2016) – България-Дания-Франция, режисьор Ралица Петрова
 

•„И после светлина” („Light Thereafter”, 2017) – България-Белгия, режисьор Константин Божанов
 

•„Христо” („Hristo”, 2016) – България-Италия, режисьори Григор Лефтеров и Тодор Мацанов
 

•„Сняг” („Snow”, 2017) – Турция, режисьор Емре Ердогду
 

•„Moon Dogs” (2016) – Великобритания, режисьор Филип Джон
 

•„Къща без покрив” („Haus Ohne Dach”, 2016) – Германия-Ирак-Катар, режисьор Солин Юсеф
 

•„Реквием за госпожа Й.” („Requiem for Mrs.J”, 2017) – Сърбия, режисьор Боян Вулетич

Откриването на 9 март е в Зала 1 на НДК с официална премиера на най-новия игрален филм на творческия тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт – „Белгийският крал”. Мащабната копродукция между Холандия, Белгия и България имаше премиера в конкурсната програма „Хоризонти” на най-стария филмов фестивал в света – Венецианският. Филмът почти изцяло е заснет в нашата страна. Български продуценти са Арт Фест – Мира Сталева и Стефан Китанов. Българското финансиране на „Белгийският крал” е осигурено от ИА „Национален филмов център”. Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на Европейския съюз. Филмът е пародия на документален роуд муви – разказ за авантюристично пътешествие през Балканите на своенравен монарх. В главната роля е актьорът Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Останалите роли – Брюно Жорис („Петият сезон”), Титус де Воогт („Steve + Sky”) и Люси Дебе („Melody”). Нина Николина играе българска фолклорна певица Ана, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби. Участва и български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове – „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей” и други.

В рубриката „Ново българското кино” ще се представят игрални филми, завършени след март 2016 и документални премиери. Българските филми са рекордно количество, повечето премиерни! Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона, а в партньорство с „Домейн Бойар” за 6-та година ще има кино-гурме програма.

София Филм Фест ще отдаде почит към жената творец в киноизкуството. Знаменити жени на българското и световното кино ще получат Наградата на София на Столична община. Сред тях е световно признатата българска документалистка Адела Пеева, която тази година празнува 70-годишен юбилей и 45 години творческа работа. Адела е носител на многобройни престижни национални и международни награди и е единственият режисьор в българското кино с две номинации за Наградата на Европейската филмова академия за документален филм за „Чия е тази песен” и „Развод по албански”.

Очакват се над 250 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 14-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – представители на филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани