Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Действия в дъжд и мъгла

[post-views]
Действия в дъжд и мъгла

4-svНеписано правило е, че когато започнат военни учения, времето винаги се разваля. И този път „традицията”  не бе нарушена – през цялата подготовка, както и при самата сертификация на 33-ия ни контингент за Афганистан метеорологичните условия бяха повече от неблагоприятни. Снеговалежи, дъжд и мъгла съпровождаха действията на военнослужещите. И така беше до края на завършилата вчера сертификация.
На учебния център „Тюлбето” край Казанлък приключи двудневното тактико-специално учение на контингента, което бе част от сертификацията му. Всъщност то бе динамичният етап. А преди него бе проведен  статичният етап на сертифицирането, което включваше строеви преглед, проверка на документите, които са използвани по време на подготовката на военнослужещите и всичко, което е необходимо за окомплектоването им.
Динамичният етап бе в сряда и четвъртък под формата на учение. На него контингентът трябваше да покаже какво е научил и какви способности има за изпълнение на задачите си в района на мисията. Преминати бяха всички въпроси по обучението по време на подготовката. Миротворците показаха уменията си при действия на контролно-пропускателен пункт (КПП) на летище, патрулиране по вътрешния параметър на летището, поддържане на групата за бързо реагиране и даване на дежурства на наблюдателни кули. Такива задачи групата за охрана ще има на летище „Кандахар” в Афганистан. Разиграваха се различни ситуации, които могат да се случат по време на мисията, като ракетни атаки, нападения, стрелба с леко стрелково оръжие… И воините показаха, че знаят как да реагират при такива обстановки.
Оценяването бе в 5 области – подготовка и планове, операции, логистични способности, комуникационни и информационни системи, и администрация. Във тези  области имаше оценители от състава на комисията за сертификация и те проверяваха как се носи дежурството по охрана на КПП-4 и на кули, патрулиране и т.н.  Председател на комисията по сертификацията на 33-ия контингент за Афганистан бе полковник Живко Тодоров – началник на сектор „Сертификации и поуки от практиката в Съвместното командване на силите (СКС)”. Комисията бе сборна – от представители на СКС и Командването на Сухопътните войски.
Контингентът се състои от национален елемент, съветници и група за охрана (новото наименование на формирование за охрана). Национален командир на 33-ия контингент е полковник Христо Атанасов – държавен инспектор в Инспектората на Министерството на отбраната. Заместник-командир за Кабул е полковник Дочко Олейников. А заместник-командир за Кандахар е подполковник Стоян Бонев. Мнението на полковник Атанасов за двамата е, че те са изключителни професионалисти и той е убеден, че  ще си изпълнят задълженията, както се изисква.
4-sv-pu6kaПодготовката на контингента премина съгласно нормативните документи и заповедите на министъра на отбраната, на командира на СВ, на командира на 61-ва Стрямска бригада и командира на 2-ри батальон от 61-ва бригада, от чийто състав е групата за охрана. По-продължителната снежна покривка и ниските температури оказаха негативно влияние върху условията на подготовка. Но благодарение на професионализма и усърдието, което военнослужещите показаха, аз съм удовлетворен от преминалата подготовка и действията по време на сертификацията. Личният състав на контингента демонстрира знанията и уменията си, които са необходими, за да може комисията да сертифицира контингента и да докладва, че той е готов за изпълнение на задачите си на командващия на Съвместното командване на силите  генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заяви полковник Атанасов. На него досега не бе съобщавано за проблеми по снаряжението, въоръжението и имуществата, които ще способстват за изпълнението на задачите. Той бе сигурен, че това, което е необходимо на контингента, ще бъде осигурено и предоставено в срок.
Съветниците от контингента, които ще бъдат във формирования на Афганистанската армия, са четирима с четирима охранители.
Групата за охрана е от 2-ри механизиран батальон на 61-ва Стрямска бригада с командир подполковник Георги Калчев. Командир на групата е капитан Ивайло Алексов, който е бил на мисия в Афганистан през 2010-2011 г. с 3-а рота за охрана на летище „Кабул”.Негов заместник е старши лейтенант Георги Пасков. Командир на първо отделение е старши сержант Петко Гамишев, на второ – сержант Лальо Танев, на трето – старши сержант Димитър Георгиев, и на четвърто – младши сержант Стоян Иванов. Логистик е старши сержант Христо Христов.
4-svvЧетиримата командири бяха внимателно подбрани. Те са били на мисии на летище „Кандахар” и са били на такива длъжности, изключително опитни са и владеят чужд език. Голяма част от другите военнослужещи също имат опит от мисии, отбеляза капитан Алексов. Той е провел разговори с капитан Иван Пипов – командир на взвода от 38-и батальон на 2-ра бригада, който сега е в Афганистан. И е получил информация, доколкото това може да стане по телефона. До заминаването за мисия предстоят още процедури за контингента.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани