Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Легендите Горан Брегович & Биело Дугме

[post-views]
Легендите Горан Брегович & Биело Дугме

На 7 април, петък от 20 ч. ни очаква едно уникално шоу в “Арена Армеец”. Пристигат легендите на балканския рок Горан Брегович & Биело Дугме с най-големите си хитове, любими на няколко поколения. Те са може би най-популярната група в бивша Югославия, известни още и като „Ролинг Стоунс на Балканите“. Биело Дугме (Bijelo Dugme – на сръбски „Бяло копче“) е създадена през 1974 г. в Сараево. Първоначално в нея са вокалистът Желко Бебек, барабанистът Ипе Ивандич, кийбордистът Владо Правдич и бас китаристът Зоран Реджич. Основател и двигател на групата е Горан Брегович. Той се научава да свири на цигулка в музикално училище, но е изключен поради „липса на талант“. Майка му купува китара и дава началото на уникалната му кариера.

Още дебютният албум на Биело Дугме „Ако бях бяло копче“ 1974 г. с разтърсващ балкански рок звук ги превръща в звезди. И следващите хитове с подобно звучене им поддържат огромна популярност, описана от медиите като „Дугмемания“. Въпреки многократните промени в състава, творчеството на групата, особено симфоничните балади с поетични текстове, са високо оценени и от музикалните специалисти, а албумите им се продават в милиони тиражи. 

Най-успешна година е 1988. Тогава излиза албумът „Сiribiribela“, на чиято обложка е нарисуван Ноевия ковчег. Хит №1 от него става песента „Гергьовден“ (Durdev dan). От стихотворение на Джордже Балашевич и стара циганска тема, до съпровода на циганския оркестър на Феят Сейдич, Горан Брегович сътворява може би най-големия си шедьовър.
Групата се разпада поради нарастващото напрежение в Югославия. Но популярността на Биело Дугме не намалява. През 2005 г. бандата се събира отново за три концерта в Сараево (Босна и Херцеговина), Загреб (Хърватска) и Белград (Сърбия). На шоуто им на Хиподрума в Белград идват над 250 000 екзалтирани фенове.25 - Dugme

Горан Брегович създава и невероятна филмова музика. Повече от 30 заглавия, сред които най-известни са трите шедьовъра на Емир Кустурица – „Циганско време“, „Аризонска мечта“ и „Ъндърграунд“. Автор е и на музиката към култовия френски филм „Кралица Марго“, който му носи номинация за наградата „Сезар“, както и на музиката за българския филм „Летете с Росинант“. Пише песни и за легенди като Иги Поп и Сезария Евора.

През 2016 г. Горан Брегович и останалите от Биело Дугме се събират отново. Шоуто им в Белград е разпродадено за броени дни. Обявени са още две дати, билетите свършват бързо. Въодушевени от големия успех и след още разпродадени концерти в Европа, през тази година Биело Дугме поемат на турне. То стартира на 23 февруари в Лондон. Билетите у нас са от 30 до 90 лв, но първите 500 ще са с 10% отстъпка!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани