Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Офицер от ВА спечели престижен маратон

[post-views]

MARATONКапитан втори ранг Тодор Димитров, заедно със съотборника си Милен Тончев спечелиха първо място на маратона „Брутус Рън” край Варна. Престижното състезание е едно от най-трудните маратонски бягания, провеждани в България. То предложи на включилите се разнообразни екстремни натоварвания.
Маратонът се проведе в горите край Аксаковската панорама и варненското село Доброглед. В надпреварата взеха участие 53 отбора от по двама души от цялата страна.
Отбор „Енигма”, съставен Тодор Димитров и Милен Тончев, спечели надпреварата с резултат 6 ч. и 11 мин. На второ място се нареди отбор „Ключари” с изоставане от 14 минути, а трети бяха отбор „Три очи” с време 6 ч. и 48 мин.
Състезанието предложи разнообразни препятствия за участниците. Изминаването на маратонската дистанция от 42 км по пресечена местност, с обща денивелация от 1500 метра беше затруднено от отрицателните температури и натрупаните сняг и лед, обхващащи цялото трасе.
Допълнителни предизвикателства в маратона бяха преминаването по въже с обратен наклон, завързано между две дървета, ориентирането, отсичането на дебело дърво с брадва, хвърлянето на копие по цел, носенето на 4х10 литра туби с вода за около 1,5 км, завиването на 20 винта в греда, пълненето и пренасянето на чували с пръст и други изпитания на силата, ловкостта и издръжливостта.
Отборите трябваше изцяло да разчитат на себе си за необходимите храна и вода, а страничната помощ беше забранена. По време на състезанието съотборниците бяха завързани един за друг с 5-метрово въже. 
По средата на състезанието всеки отбор получи лист с логически задачи, които да реши в рамките на 3 км бягане. Всяка нерешена задача носеше наказателно време от 5 минути.
Част от препятствията бяха съобразени с участието на жени в някои от отборите, за които диаметърът на дървото за сечене беше с по-малък диаметър. Същото правило се отнасяше и за тежестта на чувалите за пълнене с пръст, както и за тежестта на носените туби с вода, които за жените бяха 2х6 литра вместо 2х10 литра.
Маратонът „Брутус Рън” е предизвикателство, което тества физическите и психическите граници на участниците. Всеки отбор трябва да работи съвместно, като за преодоляване на препятствията, освен индивидуалните качества е особено важна и работата в екип.         

Най-ново

Виж още

Избрани