Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Повече средства за сигурност и отбрана

[post-views]
Повече средства за сигурност и отбрана

3-prezient-merkel-forumПовишаването на сигурността на европейските граждани и засилването на мерките за борба с нелегалния трафик на хора към ЕС са били водещите акценти по време на неформалното заседание на Европейския съвет, проведено на 3 февруари в Малта. Това каза президентът Румен Радев след края на форума. По време на Европейския съвет всички лидери са се обединили около позицията, че въпросите в сферата на сигурността и отбраната са общ приоритет и са постигнали съгласие за увеличаване на отделяните средства за сигурност и отбрана. 
За България е изключително важно с повишено внимание да следи и региона на Източно Средиземно море, и сухопътните маршрути в Източна Европа, които гарантират и сигурността на българските граници, e подчертал на срещата държавният глава. Румен Радев беше категоричен, че страната ни трябва да разполага с адекватни способности за реакция в случай на внезапно увеличаване на миграционния натиск към България, която е и външна граница на ЕС.
Държавният глава посочи, че по време на разговора си с канцлера на ФРГ е благодарил на Ангела Меркел за подкрепата, която страната ни получава за реформирането на своята съдебна система и за укрепването на охраната на българските граници. Канцлерът Меркел е подчертала пред президента Радев и интереса на Германия да увеличи инвестициите си в българската икономика и е призовала за бързото завършване на предприетите съдебни реформи.
Германия е наш традиционен стратегически партньор
„Добрите бизнес отношения между нашите две държави са мост, по който вървят добрите отношения в науката, образованието, културата и във всички останали сфери на обществено политическия живот. Това е мостът, по който се градят отношенията между нашите два народа,  а те имат дълбоки исторически и духовни корени“. Това заяви президентът Румен Радев в Берлин при откриването на Икономически форум за България. На събитието, което е организирано от Германската индустриално-търговска камара, участват представители на над сто германски компании.
Държавният глава подчерта, че неговата първа двустранна официална визита като президент на България е именно в Германия. „Това има специално значение за мен и за всички българи, защото за нас Германия е традиционен стратегически партньор“, посочи Румен Радев.
Държавният глава заяви, че желаещите да инвестират у нас ще могат да се възползват от редица позитивни фактори като едни от най-ниските данъчни ставки в ЕС, както и от желанието на българите да развиват държавата си. 
Президентът посочи, че България се старае да използва по най-добрия начин средствата по европейските фондове, за да изгражда модерна инфраструктура, която да подпомага развитието на бизнеса, както и образованието и науката.

Най-ново

Единична публикация

Избрани