Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Иван Иванов:Отчитаме огромен скок в подготовката на сержантите

[post-views]
Подполковник Иван Иванов:Отчитаме огромен скок в подготовката на сержантите

2016-а беше изключително успешна година за нас, казва командирът на в. ф. 26 400 в Благоевград 

 

1-podpolkovnik3– Г-н подполковник, как протече 2016 година за вашето формирование? Какво отчитате като постижение и какво – като проблем?
– Изминалата 2016-а беше една изключително динамична година, свързана с поддържане на готовност по трите мисии на Въоръжените сили. Тя беше изпълнена и с нови задачи, произтичащи от охраната на държавната граница, и с новите задачи, свързани с антитерористичната подготовка. Така че трябваше в хода на ежедневната учебна дейност да усвояваме и тези нови задачи, които ни бяха възложени. Според мен, това беше една изключително успешна година. Личният състав на формированието показа не само своята готовност, но и възможностите си да изпълни всички тези задачи. В хода на допълнителните дейности преминахме и национална сертификация като модул за активна охрана и отбрана на летище. Подготовката в това направление премина в съкратени срокове. Също така не мога да не подчертая и един огромен скок в процеса на подготовката на сержантския състав на формированието, който изпълняваше самостоятелно задачи по всички направления, не само на подготовката, но и по отношение на реално изпълнените задачи.


– Споменахте за готовността за действия по охрана на държавната граница. Известно е, че през 2016-а имаше мащабни съвместни учения и реални дейности на Сухопътните войски и органите на МВР по този въпрос. Върху какво бяхте съсредоточени действията на вашето формирование? Какво беше главното, по което работихте?
– Ние бяхме едни от първите, които изпълнявахме задачи по гранично контролно-пропускателните пунктове на българо-македонската граница. Впоследствие с колегите от МВР изпълнявахме задачи и на българо-гръцката граница. Става дума за един немалък период от време. В решаването на тези задачи взехме участие с немалък ресурс от личен състав и техник

.
– В момента какво е положението край границата, оказвате ли съдействие на МВР по нейната охрана?
– В момента се поддържа постоянна готовност при необходимост да изпълняваме задачи от подобен характер.
– Какво е състоянието по отношение на личния състав на формированието, окомплектовани ли сте изцяло, след като знаем, че има такъв проблем в Сухопътните войски и армията като цяло?
– Реално при нас като формирование, което е част от Сухопътните войски, също ги има тези проблеми с недостатъчния комплект от личен състав. Говоря за войници, сержанти и най-вече – офицери. Този недостиг оказва огромно влияние върху изпълнението на задачите, като води до допълнителното натоварване на личния състав, който изпълнява задачите. Но все още намираме необходимите сили да решаваме проблемите. Имаме и подкрепата на ръководството на Сухопътните войски. Предстои ни прием за назначаване на цивилни граждани на военна служба като войници. В обявените неотдавна конкурси са включени и места за войници в нашето формирование.


– В какво състояние е техниката на формированието, как я поддържате и решавате проблемите, които възникват с нея?
– Това е изключително сериозен проблем, който се отнася до модернизацията на Сухопътните войски. Имаме една изправна, добре поддържана, но морално остаряла техника. Тя не отгговаря на съвременните предизвикателства и изисквания за бойна бронирана машина на Сухопътните войски, която да осигурява необходимата огнева мощ, надеждна защита на личния състав и маневреност.


– А как стоят нещата с другите видове осигурявания, с логистиката, с инфраструктурата на формированието – помещения, сграден фонд?
– Това са въпроси, които са поставяни на всички равнища по командната верига. На всеки един му е ясно какво е състоянието като видове осигуряване. На този етап успяваме да си изпълним задачите. Истинско предизвикателство е в условията на изключително ограничения финансов ресурс така да препланираме нещата, че да съумеем да си изпълним задачите.


– Какво предстои на вашето формирование през 2017 г.?
– Още от самото си начало 2017 г. започна изключително динамично. Както вече споменах, предстои ни провеждане на конкурс, с който цивилни граждани да бъдат назначени на военна служба. Също така предстои ни международна сертификация на модул за активна охрана и отбрана на летище с представители на командването от Измир. Предстои ни участие и в две международни учения. Това са по-важните събития, към които ще насочим усилията си през годината. Наред с това, както е обичайно за едно механизирано формирование, са планирани рутинните годишни бойни стрелби на отделение, взвод, рота и т. н. Остава в сила и постоянната ни готовност за изпълнение на заповяданите ни задачи по третата мисия на Въоръжените сили – защитата на населението при стихийни бедствия и аварии

.
– По време на усложнената снежна обстановка от последните седмици наложи ли се да действат военнослужещи и техника от вашето формирование?
– Постоянно сме в режим на готовност. В Югозападна България на този етап не се е наложило да действа формированието ни за оказване на помощ при зимни условия.

ASKER
Бойците и командирите от Сухопътните войски непрекъснато усъвършенстват уменията си по полигоните и учебните полета.


– Г-н подполковник, според вас, какво е най-важното, за да служат воините професионално и да изпълняват многобройните си задачи в днешно време, при тези немалко нерешени проблеми, за които говорим? Вие като командир какво най-вече изисквате от хората в тези условия?
– На фона на тези проблеми, които споменахме – от социално-битов и финансов характер, лично за мен най-важното е хората от формированието да имат вътрешното убеждение, че могат да изпълняват задачите си и да бъдат военнослужещи, да бъдат защитници на родината. Когато са вътрешно убедени и осъзнаят, че армията не е социален фактор, не е социална структура, а е институция на националната сигурност за хора с необходимите физически, психически и умствени качества и знания, това ще означава, че те са намерили своето точно място в строя и своето подходящо професионално поприще.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани