Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Честваха 139 г. от освобождението на Бургас

[post-views]
Честваха 139 г. от освобождението на Бургас

Неделчо ДИМОВ
10-burgasРитуал по издигане на националното знаме и флаговете на общината и Европейския съюз се състоя на площад „Атанас Сиреков” в Бургас по повод 139-годишнината от освобождението на града от османско робство. Заместник-началникът на гарнизона и началник-щаб на Флотилията бойни и спомагателни кораби капитан първи ранг Велко Велков прие рапорта на командира на представителните блокове на бургаските военни формирования старши-лейтенант Никола Орманов за вдигане на знамената. Бургаското духовенство отслужи молебен за благоденствието на свободен Бургас. Пред Паметника на руските освободители се проведе тържествен ритуал за отдаване на военни почести от почетния караул на Флотилията бойни и спомагателни кораби и ритуал за полагане на венци и цветя.
На тържеството присъстваха заместник-кметовете на общината – Красимир Стойчев и Йорданка Ананиева, почетния консул на Руската федерация Тонко Фотев, военнослужещи, общински съветници, председателите и представители на военнопатриотичните съюзи в града, граждани на Бургас.
Бяха поднесени венци и цветя от името на кмета на Бургас, областния управител, командването на Флотилията бойни и спомагателни кораби. Венци и цветя бяха полоежни и пред къщата на генерал-майор Лермонтов, както и пред Военния лазарет в Морската градина.
Преди 139 години командирът на летящият отряд – полковник А. М. Лермонтов е бил посрещат най-сърдечно от ръководители на Бургас: Нико Попов, Стоян Шиваров, Панайот Русалиев, Мавроди Стойчев, представители на духовенството и граждани на града. Нико Попов е първият кмет на Бургас. Помощник-кмет е Панайот Русалиев, а секретари – Стоян Шиваров и Мавруди Стойчев.
Австрийският консул в града е предал на генерал Лермонтов (удостоен именно в Бургас с генералско звание) ключовете от турските складове. Английски представители са искали да вземат хранителни и други запаси от тези турските складове, но това не е допуснато. Генерал Лермонтов подпомага също създаването на администрацията за управление на Бургас и района. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани