Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

91-ви батальон от състава на 55-и инженерен полк: Летящ старт в началото на годината

[post-views]
91-ви батальон от състава на 55-и инженерен полк: Летящ старт в началото на годината

8-voenni-protivogazОще през януари 91-ви батальон от състава на 55-и инженерен полк изпълни важна и сложна задача на полигон „Ново село”. Водени от капитаните Иван Тричков и  Николай Фолев 20 военнослужещи изградиха в района на полигона защитно съоръжение тип ограда с обща дължина 1800 метра по външния периметър на полевия лагер и сграда, изпълняваща ролята на щаб, за учение на френския корпус за бързо реагиране. И инженерните специалисти получиха високи оценки за добре свършената работа. 
В края на миналата седмица други 20 военнослужещи от батальона започнаха участието си в операцията за оказване на съдействие на МВР при изпълнение на допълнителни задачи на българо-турската граница в района на Свиленград. В продължение на 2 месеца ще бъдат направени 4 ротации с по 20 военнослужещи от състава на батальона.
Така, с летящ старт, започна тази година за инженерния батальон в Пловдив. Формированието бе създадено на 1 април 2000 г., като позиционен полк. На 1 юни 2008 г. той бе реорганизиран в батальон и стана част от 55-и инженерен полк в Белене. От 8 октомври 2015 г. командир на батальона е подполковник Пламен Минчев, приел длъжността от повишения в звание полковник Йордан Йорданов. Акта утвърди командирът на 55-и полк полковник Росен Арабаджиев, а председател на комисията по сдаване и приемане на длъжността бе неговият заместник подполковник Иван Тишков. 
Анализирайки дейността на батальона през изминалата учебна 2016 г., подполковник Минчев обясни, че задачите по бойната подготовка, войсковата служба, както и текущите задачи са се решавали в условия на редуцирани лимити на финансови средства, ГСМ и мото ресурси.  Въпреки това, със своевременно препланиране и оптимизирано използване на отпуснатите ресурси, са били отработени всички основни теми по видовете подготовки.
Усилията на командирите, на щаба и формированията от батальона през 2016 г. са били насочени към изпълнение на основни задачи, като провеждане на подготовка за поддържане и развитие на съществуващите и придобиване на нови отбранителни способности. Втора основна задача е била поддържането на бойна и мобилизационна готовност, както и усъвършенстването на подготовката на щаба и формированията от батальона по запазване и развитие на способности за обща инженерна поддръжка на дейности по противодействие на импровизирани взривни устройства и неутрализиране на невзривени боеприпаси и взривни остатъци.  Усилията са били съсредоточени и за издигане на нивото на общовойсковата и специалната подготовка на формированията в рамките на отпуснатия ресурс от материални и финансови средства и провеждане на целенасочена подготовка за поддържане в постоянна готовност на формированията за оказване на помощ при преодоляване на последствията при бедствия.
8-polkovnikСпоред командира на батальона, проведените през миналата година ротни тактико-специални учения на тема „Действие при осигуряване на инженерна поддръжка на механизирана бригада в операция по прикритие на държавната граница” са преминали успешно и поставените задачи са изпълнени, и то в район, неизползван до този момент. По отношение на мисията „Принос към националната сигурност в мирно време” формированието за обезвреждане (унищожаване) на невзривени бойни припаси е било активирано 13 пъти, като са били унищожени 14 мини, гранати и снаряди от различен калибър.
Много важно е участието на военнослужещи от батальона в многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка за логистиката (IEL MILU), съгласно меморандума за разбирателство от 2007 г. между България, Хърватия, Румъния и Грузия. Всяка година се организират по две командно-щабни учения на ротационен принцип в страните членки от меморандума, под ръководството на водещата нация Румъния. По този начин военнослужещите от батальона успяват да натрупат значителен опит за работа в многонационална среда. През 2013 г. и 2015 г.  интегрираното логистично формирование бе част от многонационални учения на НАТО – „Capable Logistician 2013” в Словакия  и „Capable Logistician 2015” в Унгария. 
На ключови позиции в структурата на това формирование за обща инженерна поддръжка са капитаните Даниел Стоянов, Милен Крумов и Малин Михайлов, старши лейтенант Мариан Буколски и сержант Ивайло Тошев. През 2016 г. ученията се състояха на територията на Хърватия и Румъния. Моделът за провеждането им се изразява в тренировка на личния състав по планиране и вземане на решение за изпълнение на задачи за обща инженерна поддръжка на обединен щаб за логистична поддръжка  в зона на операцията. 
По време на учението се изпълняват действия по организиране и осъществяване на процеса по вземане на решение, планиране и провеждането на инженерно разузнаване и инженерни задачи. Изготвят се заповеди до подчинените и изпращане на заявки до старшия щаб.
Осъществяват се контакти със старшото командване по направления за изпълнение на задачите. Отработват се процедури по получаване и изпращане на информация, както и процедури за докладване при възникване на различни събития и инциденти.
На експертна среща по организацията и бъдещото развитие на IEL MILU/IMEC беше решено през тази година ученията да бъдат през април и юни в Румъния. 
Какво още предстои ? 
Пред есента е планирано батальонно тактико-специално учение на местността. Традиционни са ротните тактико-специални учения и полевите лагери.
Поддържаме готовността на двете формирования – за оказване на съдействие след земетресение и за ликвидиране на невзривени боеприпаси. Без съмнение е, че формированието за обезвреждане (унищожаване) на невзривени бойни припаси ще бъде активирано и през 2017 г. За това то е в непрекъсната готовност за действие при подпомагане на националната сигурност в мирно време, заяви подполковник Пламен Минчев.
8-kamion-voenniКомандирът на батальона не пропусна да отбележи, че изпълняват задачите си при недостиг на ресурси. Формированието не разполага с никакви съвременни джипове или автобус, а се налага военнослужещи да пътуват на дълги разстояния, примерно до щаба на 55-и полк в Белене. 
Тревожна остава и тенденцията за нарастващия  текущ некомплект предимно от сержантски и войнишки състав. А това се отразява негативно на учебния процес и изпълнението на поставените пред батальона задачи. 
Подполковник Минчев посочи още, че основни причини за некомплекта са ниското възнаграждение на военнослужещите, което определя за тях нисък стандарт на живот, липсата на достатъчно ресурсно осигуряване на ежедневния войскови живот, морално остарялата и тотално амортизирана техника, слабата осигуреност с резервни части и консумативи.
Положително в тази насока е, че вече има заповед за организиране на прием за войници за 36 места. До 6 март желаещите трябва да подадат документи до командира чрез военните окръжия, а изпитът на кандидатите е през юни. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани