Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турските сили напредват в Северна Сирия – целта е установяване на широка зона за сигурност

[post-views]

turciq-prizova-za-syzdavane-na-zona-na-sigurnost-v-siriq-na-sreshtata-na-g-20-398919Джихадистите от ИДИЛ бягат от северния сирийски град Ал Баб. Турски бунтовници, които се бият на страната на Свободната сирийска армия обявиха, че са поели контрол над важни пътища, водещи към сърцето на стратегическия център на ислямистите.
Джихадистите все още държат някои позиции, но се изтеглят от района на Ал Баб. Подкрепяните от Турция опозиционни сили настъпиха от север в надпревара за контрола върху „крепостта на ИДИЛ” с правителствените сили, които подходиха от южната страна на града.
Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че крайната цел на намесата на страната му в Сирия е разчистването на граничната зона от джихадистите.
Реджеп Таип Ердоган – президент на Турция:

„След тази операция, следващите цели на изток са Манбидж и Ракка. Крайната ни цел е да установим зона на сигурност, разчиствайки от теросристи 4 – 5 хиляди квадратни километра.”

Ал Баб е стълб на ръководената от Турция операция в Сирия „Щитът на Ефрат”. През последните дни турските сили обявиха, че са достигнали централната част на града, но Сирийската обсерватория за правата на човека отрече и позовавайки се на свои пратеници на място потвърди, че боевете все още се водят в предградията.

Най-ново

Виж още

Избрани