Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хиляди се евакуират в Северна Калифорния – най-високата язовирна стена в САЩ пред скъсване

[post-views]
Хиляди се евакуират в Северна Калифорния – най-високата язовирна стена в САЩ пред скъсване

Damaged Oroville Dam spillway prompts thousands of evacuations in northern California

Близо 200 хиляди души в Северна Калифорния бяха призовани да се евакуират, заради опасност от сериозно наводнение в района на най-големия язовир в САЩ – езерото Оровил. Силните дъждове в последните дни повредиха аварийния преливник и предизвикаха опасност от скъсване на язовирната стена.
Националният метеорологичен център на САЩ обяви висока степен на опасност от наводнения, заради възможно „неконтролируемо изпускане на водата”. Въпреки че заплахата от скъсване на язовирната стена намаля в последните часове, властите помолиха гражданите да бъдат внимателни и припомниха, че евакуацията не е тренировка.

Кевин Лоусън – командир на екип за аварийно реагиране:

„Това, с което трябва да се справим е 10-метрова водна стена. Езерото не се оттича и ако прелее, ни чака истинско бедствие. Затова взехме необходимите мерки и започнахме евакуация.”

Силните дъждове в Оровил, на 250 км. от Сан Франсиско, през последните дни ерозираха аварийния преливник на водоема. Инженери се опитват да запушат пробойната с камъни, за да понижат водното равнище и да намалят налягането върху язовирната стена.

Най-ново

Единична публикация

Избрани