Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Евакуацията продължава – извънредно положение в Северна Калифорния

[post-views]
Евакуацията продължава – извънредно положение в Северна Калифорния

photo_big_137695

Инженерите от Северна Калифорния са в надпревара с времето. Те планират да започнат възможно най-скоро ремонтните дейности по най-високата язовирна стена в САЩ – тази на езерото Оровил. Междувременно губернаторът на щата призова президента Доналд Тръмп да обяви извънредно положение.
Въпреки че аварийните екипи успяха да предотвратят мащабна трагедия, рискът от наводнение остава значителен. Близо 200 хиляди души, които бяха евакуирани от неделя насам, продължават да живеят в несигурност. Основните им страхове са, че са загубили всичко, дори жилищата си. Местният шериф обяви, че хората ще могат да се върнат у дома веднага щом заплахата премине.
Kори Xъниа – шериф на окръг Бют:

„Да върнем хората по домовете им е важно. Разбира се, надяваме се това да се случи възможно най-бързо, но трябва да сме сигурни, че няма никакъв риск. Ако завали отново и нивото на водата се покачи, няма как да гарантираме безопасността им и тогава няма да сме изпълнили дълга си.”

Според властите структурната цялост на водоема е запазена, но при скъсване на язовирната стена, 10-метрова водна каскада ще залее района. Приоритетно е намаляването на общия воден обем преди очакваните в следващите дни бури. Междувременно екипите не спират работата по запълване на пукнатините в двата ерозирали преливника на язовира.
Губернаторът на Калифорния Джери Браун поиска да бъдат отпуснати допълнителни федерални средства за възстановяване на засегнатите от извънредното положение райони.

Най-ново

Единична публикация

Избрани