Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветът за сигурност на ООН осъди последните ракетни изпитания на Северна Корея

[post-views]
Съветът за сигурност на ООН осъди последните ракетни изпитания на Северна Корея

20141218222409-20141218.axwzdrfqgjСъветът за сигурност на ООН осъди остро последните изпитания с балистична ракета на Северна Корея. Висшият орган на световната организация призова режима в Пхенян да се да нарушава действащите резолюции и го заплаши с нови санкции.
Според южнокорейското разузнаване изпробваната от Северна Корея ракета има обхват на действие до 2000 км.
Ако бъде потвърдено, това означава, че ядрената комунистическата страна продължава да отбелязва значителен напредък в развитието на ракетната и ядрените си програми. Постоянният представил на Украйна в ООН Володимир Йелченко, който в момента председателства Съвета за сигурност коментира последния пуск.
Володимир Йелченко  – председател на съвета за сигурност на ООН: 

„ Подобни действия от страна на Северна Корея, които допринасят за развитието на системите за доставка на ядрено оръжие водят до увеличаване на напрежението. Членовете на Съвета изразиха съжалението си, че Северна Корея отклонява средства за разработването на балистични ракети, но не и за задоволяване на нуждите на хората.”

Заради ракетната и ядрената си програми Северна Корея е обект на тежки икономически санкции. Независимо от това режимът в Пхенян е твърдо решен да влезе в клуба на страните с ядрено оръжие.
Тестовете с балистични ракети и ядрените опити често става повод за напрежение между двете корейски държави, които технически са още във война, след като конфликтът между тях през 50-те години на миналия век завършва с временно примирие.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани