Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов регионален център на НАТО на юг, в отговор на заплахите от Близкия Изток и Северна Африка

[post-views]

jens_stoltenbergНАТО създава нов, регионален военен център на юг, в базата в  италианския град Неапол, за да може да посрещне заплахите от Близкия Изток и Северна Африка. За това се споразумяха военните министри на Северноатлантическия пакт по време на срещата им Брюксел. България беше представена  от министър Стефан Янев.
В бързо променящата се среда на сигурност здравите транс-атлантически връзки са по-важни от всякога, за да може НАТО да се изправи пред новите предизвикателства. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.  

Йенс Столтенберг- генерален секретар на НАТО:

„Нито Европа, нито Северна Америка могат сами да се справят с всички предизвикателства. Нашият съюз е по-нужен от всякога. НАТО е добро за Европа и за Северна Америка. Само като сме заедно сме в безопасност. Всички министри се съгласиха, че за да се посрещнат предизвикателствата е много важно стабилното трансаталнтическо партньорство.”

Столтенберг посочи, че военните министри са обсъдили как да ускорят продължаващия процес на адаптацията на НАТО към новите предизвикателства. Генералният секретар приветства и прекъсването на тенденцията за съкращаване на военните разходи, макар не всички страни да покриват поетите си ангажименти от 2 процента от БВП за разходите за отбрана.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани