Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на Иран Хасан Рохани призова за единство на мюсюлманските общности

[post-views]
По повод 40 години от ислямската революция Иран ще продължи военната си експанзия

iran hasanИран търси подобряване на отношенията със съседите си в Персийския залив. Президентът Хасан Рохани посети Кувейт и Оман, в опит на изглади неразбирателствата и призова за единство между мюсюлманските общности на шиити и сунити.
Това са първите официални посещения в района на иранския президент Хасан Рохани от избирането му през 2013 г. За отношенията между преобладаващо шиитския Иран и предимно сунитските държави в Персийския залив, които са обтегнати от години, това е изключителна възможност. Проблемите идват най-вече защото двете страни подкрепят различни противници в конфликтите в Сирия и Йемен. И при двете официални срещи – с емира на Кувейт и със султана на Оман, Рохани подчерта, че спрямо страните от района има „заговор, породен отвън, от общите врагове на исляма и арабите”.
Световните медии коментират, че не е изключено Техеран да търси съюзници в отговор на проведената във Вашингтон среща между американския президент Доналд Тръмп и премиера на Израел Бенямин Нетаняху, които обсъдиха най-важните за района въпроси – израелско-палестинския конфликт и изграждането на фронт срещу Иран, включващ и някои арабски държави.

Най-ново

Единична публикация

Избрани