Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Воини спортисти с успехи по света

[post-views]
Воини спортисти с успехи по света

29-SKI-1
Само дни преди откриването на третите световни зимни военни игри в Сочи част от елитните ни спортисти с пагони направиха запомнящи се класиране. Българите се представиха страхотно в спринта на 10 км (мъже) на световното първенство по биатлон в Хохфилцен (Австрия). Съвсем малко не достигна на редник Красимир Анев за медал, като той остана шести в крайното класиране. Антон Синапов е 11-и, а силно състезание направи и ц. сл. Владимир Илиев, който финишира на 13-а позиция. Димитър Герджиков завъртя две наказателни обиколки и остана 70-и, с изоставане от 2:33,6 минути. От Анев и Илиев се очакват медали на игрите в Сочи.
Грешката в последната стрелба в старта от преследването на 12,5 км на световното първенство по биатлон пък е повлияла на мотивацията на Красимир Анев и той на практика е загубил надежда, че може да стигне до подиума. В един момент от състезанието Краси Анев бе водач във временното класиране след втората стрелба. Той имаше реален шанс за класиране в тройката, но състезатели с по-задни успяха в крайна сметка да го изместят. Краси завърши на седмо място и затвърди блестящата си форма в средата на състезателния сезон.IBU Biathlon World Championships - Men's Sprint
„С четири точни изстрела мотивацията ми в последните километри със сигурност щеше да е различна. Имах огромен шанс, вече усещах, че медалът е много близо. Не може да се говори, че съм се отпуснал преди последното влизане на огневия рубеж. Стараех се да стрелям точно и концентирано, но невинаги се получава. Може би просто не издържах психологически. Тренирам отделно от националния отбор на България. Аз си поставям собствени задачи, а те си имат други цели. Колкото по-малко мислиш за биатлон, толкова по-добри резултати даваш“, завършва състезателят от Самоков, като п казва Анев пред „Тюменская арена“.
В същото време ц. сл. Станимир Беломъжев спечели бронзов медал в средната дистанция на Европейското първенство по ски ориентиране в зимния спортен център Иматра, Финландия. Европейски шампион в дисциплината стана норвежецът Ларс Мохолд с време 37:41 минути, а три секунди след него финирира руснака Кирил Веселов, който взе среброто. Беломъжев изостана трети само на 13 секунди зад победителя. Българинът финишира първи, но първоначално бе дисквалифициран заедно с още няколко елитни състезатели заради избор на вариант, който преминава през замръзнало езеро, отбелязано на картата като непроходимо. След серия от протести журито реши да извади от класирането времето за преминаването на спорната отсечка и обяви официални резултати, в които българинът се нареди трети.
Успех за България е и четвъртото място на смесената щафета Антония Григорова/Станимир Беломъжев, отстъпвайки медалите на Русия, Швеция и Финландия.
Беломъжев също е сред претендентите за отличия в руския черноморски курорт. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани