Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В готовност за Афганистан

[post-views]

Предстои официалното изпращане на 33-ия ни контингент за мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. В края на миналата седмица миротворците участваха в двудневно тактико-специално учение на учебния център „Тюлбето” край Казанлък, което всъщност бе динамичният етап от сертификацията. Преди него бе проведен  статичният етап на сертифицирането, включващ строеви преглед, проверка на документи и всичко необходимо за окомплектоването. Контингентът се състои от национален елемент, съветници и група за охрана (новото наименование на формированието за охрана).

Национален командир на 33-ия контингент е полковник Христо Атанасов – държавен инспектор в Инспектората на Министерството на отбраната. Заместник-командир за Кабул е полковник Дочко Олейников. А заместник-командир за Кандахар е подполковник Стоян Бонев.

7-kalchev
подполковник Георги Калчев
Преди да представим някои от другите лица на контингента, редно е да се спомене, че ръководител на учението за сертификацията бе подполковник Георги Калчев. Той не заминава за Афганистан, но е командир на 2-ри механизиран батальон от 61-ва Стрямска бригада, от чийто състав е групата за охрана. И не само това. Батальонът всъщност предостави всички условия за подготовка на контингента. Подполковникът е завършил военното училище „Васил Левски” във Велико Търново през 1999 г. –  профил „Мотострелкови”, и военна академия „Георги Ст. Раковски” през 2011 г. Започнал е службата си като командир на взвод в 61-ва бригада. Бил е  командир на механизирана рота, помощник-началник в отделение „Бойна подготовка” и началник-щаб на щабния батальон в 61-ва бригада. От два месеца и половина е командир на 2-ри механизиран батальон.
Това време, отбеляза подполковник Калчев, съвпадна с времето за подготовка на групата за охрана. Тя бе сформирана на базата на батальона. А след проведената подготовка бяха извършени изпити и тези, които показаха най-добри резултати, бяха подбрани за контингента.
7-georgiev
подполковник Георги Георгиев
Командир на екипа от съветници и охранители към тях е подполковник Георги Георгиев. Той бе уверен, че всички ще изпълнят задачите, за които са изпратени. Уточни, че опитът на съветниците е малък, тъй като само един от съветниците е бил на мисия до този момент.
Завършил е военното училище в Шумен през 1996 г. –  специалност „Земна артилерия”, и военната ни академия през 2007 г. Службата му досега е все в Ямбол. Заемал е длъжностите командир на взвод, командир на батарея, и началник-щаб на дивизион. Сега е командир на самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-ра механизирана бригада.
В тима е и подполковник Симеон Кирилов – съветник по СИМИК. Той е главен експерт по връзки с обществеността на канцеларията на командира на Сухопътните войски.
7-aleksov
Капитан Ивайло Алексов
Командир на групата за охрана е капитан Ивайло Алексов. Негов заместник е старши лейтенант Георги Пасков. Командир на първо отделение е старши сержант Петко Гамишев, на второ – сержант Лальо Танев, на трето – старши сержант Димитър Георгиев и на четвърто – младши сержант Стоян Иванов. Логистик е старши сержант Христо Христов.
И четиримата командири на отделения са участвали в мисии. Изключително опитни са и притежават СТАНАГ за владеене на чужд език. На сертификацията показахме това, което преминахме по време на подготовката. В групата има военнослужещи, давали дежурства на летище „Кандахар”, посочи капитан Алексов. Той е завършил НВУ „Васил Левски” през 2009 г. профил – разузнаване. Служил е две години в батальон във Враца към тогавашната 5-а механизирана бригада. 
Бил е на мисия   в Афганистан през 2010-2011 г. с 3-а рота за охрана на летище „Кабул”. През 2011 г. след закриването на батальона във Враца се премества във 2-ри батальон в Казанлък, като командир на разузнавателен взвод. Сега е помощник-началник на отделение „Разузнаване” във 2-ри батальон.
7-paskov
старши лейтенант Георги Пасков
Заместник-командир на групата за охрана е старши лейтенант Георги Пасков. За него предстоящата мисия е първа. Завършил е през 2014 г. НВУ „Васил Левски” – специалност „Мотопехота и танкови войски”. Във 2-ри механизиран батальон е командир на взвод и заместник-командир на рота.
По време на учението старши лейтенантът бе на контролно-пропускатерлен пункт (КПП). На него се разиграваха различни ситуации. Пропускаха се пешеходци и автомобили. Следваше нападение на КПП, той беше затворен и бяха предприети необходимите мерки. Всички тези действия бяха тренирани по  време на подготовката за мисията.
7-gamishev
старши сержант Петко Гамишев
Командир на първо отделение в групата за охрана е старши сержант Петко Гамишев. Като наборен войник е служил на границата през 1993-1995 г. От 2001 г. е кадрови войник. Досега е участвал в 5 мисии – в Босна и Херцеговина през 2002 г., в Ирак през 2006 г. и в Афганистан през 2008, 2010 и 2013 г.
От 1 ноември миналата година е на длъжност главен сержант на 1-ва механизира рота, след завършен курс в Германия . Старши сержант Гамишев е от Казанлък, женен е, с двама сина – единият на 20, а другият на 6 години.
Редник Милен Иванов е войник от 2009 г. Владее английски език. Завършил е „Администрация по управление на човешките ресурси” във Великотърновския университет и Международния център за професионално обучение на военнослужещи от НАТО. В групата за охрана е автоматчик, той и свързочник. Досега е бил два пъти на мисия –  през 2012 и 2014 г. на летище „Кандахар”.
7-ivanov
Редник Милен Иванов
Моята задача на учението за сертификация бе свързана с реда и сигурността в зоната за изчакване на КПП. Следях дали ескортиращите, които идват, взимат позволения брой хора, съгласно стандартните оперативни процедури. Ако редът е нарушен, на съответния ескортиращ му се взима картата. За всичко това трябваше да докладвам на началника на смяната, обясни редник Иванов.
Макар че вече два пъти е изпълнявал сходни задачи на летище „Кандахар”, той е наясно, че може да има промени. 
Все още не е повишен в звание и длъжност след обучението за сержанти в Германия, но очаква това да се случи след завръщането от мисията. Заяви, че още преди да завърши висшето си образование, е решил да се посвети на военната професия, тя му харесва и иска да се реализира в армията. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани